Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mačetový útok v Novém Boru: Po roce dopadli posledního podezřelého!

Devatenáctiletého Jakuba Žigu rok po mačetovém útoku v Novém Boru policie dopadla v Anglii.
Devatenáctiletého Jakuba Žigu rok po mačetovém útoku v Novém Boru policie dopadla v Anglii.  (Autor: Policie ČR)
Autor: red, ČTK - 
20. září 2012
16:25

Obyvatelé Nového Boru, potažmo i zbytek národa, si dnes asi trochu oddychli. Policie dopadla v Anglii Jakuba Žigu, posledního z pětice podezřelých z mačetového útoku.

Před rokem pětičlenná skupina Romů napadla mačetami hosty baru v Novém Boru na Českolipsku. Posledního z podezřelých, dvacetiletého Jakuba Žigu, dnes krajský soud v Liberci poslal do vazby. ČTK to řekl státní zástupce Radim Kadlček.

"Byl zadržen v Anglii a na základě evropského práva převezen k nám," uvedl Kadlček. Do zahájení soudního líčení zůstane ve vazbě, aby nemohl znovu utéct. Termín jednání zatím stanovený nebyl.

Útok se stal loni 7. srpna v novoborském baru Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý jednoho z Romů udeřil. Romové se po chvíli do baru vrátili s posilou a hosty napadli, jak zachytila i kamera. Tři lidé byli zranění.

Obvinění z pokusu o vraždu a výtržnictví čelí čtveřice útočníků, hrozí jim 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Pátému za ublížení na zdraví a výtržnictví pět až 12 let vězení. Zadržení Romové jsou stíháni vazebně.

husqarnowicz ( 21. září 2012 12:39 )

Spustit se s cikánkou jakéhokoli věku je projevem neúcty k sobě samému i k českému národu.

sakra ( 21. září 2012 09:41 )

Taky si to myslím. Za rok dostane na dávkách slušné peníze.

husqarnowicz ( 21. září 2012 06:55 )

Toho milého chlapce přivezli do ČR zajisté jen proto, aby se mu omluvili, a aby mu předali všechny dávky, na které má nárok a které si kvůli pobytu v exilu nemohl vyzvednout.

ales1 ( 21. září 2012 01:38 )

OK a co ten Jakub o kousek níž, co vrazil šroubovák do hlavy kamaráda? Bílej jako sníh. Taky do kamenolomu?

buban ( 20. září 2012 23:16 )

akorat me nejak nebere, ze jsme si oddychli kvuli tomu, ze ten dobrak je zpatky u nas. Mel zustat ve svete a sve multi-kulti sirit tam.

Zobrazit celou diskusi