Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

To tu ještě nebylo: Nahý Mohamed! Francie riskuje odvetu

Šéfredaktor francouzského satirického časopisu s výtiskem, který obsahuje karikatury proroka Mohameda
Šéfredaktor francouzského satirického časopisu s výtiskem, který obsahuje karikatury proroka Mohameda  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
19. září 2012
13:35

Hořící ambasády, mrtvý vyslanec USA, sebevražedné útoky a protesty tisíců muslimů nejen v arabském světě. To vše vyvolal americký amatérský film Nevinnost muslimů. Oleje do ohně nyní přilévá Francie. Tamní satirický magazín otiskl karikatury proroka Mohameda.

Kresby zveřejnil časopis Charlie Hebdo ve svém středečním vydání. Otiskl je i přesto, že v řadě muslimských zemí už několik dnů pokračují násilné protesty proti kontroverznímu filmu Nevinnost muslimů natočenému v USA, který uráží islám.

Vláda v Paříži v reakci na to zpřísnila bezpečnostní opatření na francouzských zastupitelských úřadech ve světě a v pátek je ve 20 muslimských zemích preventivně uzavře.

Nahý Mohamed

Na obálce francouzského časopisu je ortodoxní Žid, který tlačí člověka s turbanem na hlavě sedícího v kolečkovém křesle. Jde o narážku na francouzský film o ochrnutém bělošském muži a jeho černošském asistentovi. Uvnitř čísla je několik obrázků, které si dělají legraci z proroka Mohameda, na některých z nich je nahý.

Věřící muslimy filmy nebo karikatury znázorňující proroka Mohameda coby člověka pohoršují, protože je to podle nich zakázané.

Internetovou stránku francouzského časopisu, který si z islámu dělal legraci už v minulosti, od rána nelze otevřít. Zatím není jasné, zda se stala terčem nábožensky motivovaných útoků. Kancelář Charlie Hebdo hlídá policie, na francouzských zastupitelských úřadech v zahraničí byla zpřísněna bezpečnostní opatření. V pátek, který je pro muslimy hlavním dnem modliteb, zůstanou z preventivních důvodů ve dvaceti muslimských zemí zavřené francouzské ambasády, konzuláty, školy a kulturní centra, oznámilo dnes ministerstvo zahraničí v Paříži.

Muslimové ve Francii: Reagujte s rozmyslem

Zveřejnění karikatury Mohameda už odsoudila Rada muslimů ve Francii, jde podle ní o "jednání nepřátelské vůči islámu". Zároveň ale vyzvala lidi, kteří jsou uražení, aby reagovali s rozmyslem.

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault dnes v rádiu RTL oznámil, že na sobotu plánovaná demonstrace proti filmu Nevinnost muslimů se zakazuje. "Nemusíme do naší země zatahovat konflikty, které se Francie netýkají," vysvětlil. O uplynulém víkendu policie při neohlášeném protestu nedaleko amerického velvyslanectví v Paříži zadržela okolo 150 lidí.

Kritici: Není to inteligentní

Zveřejnit karikatury proroka Mohameda v této atmosféře není podle šéfa francouzské diplomacie Laurenta Fabiuse ani trefné, ani inteligentní. "Dělá mi to starosti," připustil ministr v rozhlasové stanici France Info.

Časopis Charlie Hebdo loni v listopadu vydal jedno číslo jako zvláštní vydání u příležitosti vítězství islámské strany ve volbách v Tunisku. Jako šéfredaktor byl uveden prorok Mohamed a magazín vyšel pod názvem Charia Hebdo, který poukazoval na islámské právo šaría. V reakci na to útočníci kanceláře časopisu podpálili.

fanaotta ( 5. prosince 2012 11:35 )

V koránu se píše o náboženské toleranci, a co je v bibli? Nic! 109:1 Rci: „Nevěřící! 109:2 Já nebudu uctívat to, co vy uctíváte, 109:3 a vy nejste ctitelé toho, co já uctívám, 109:4 a já nejsem ctitelem toho, co vy jste uctívali, 109:5 a vy neuctíváte to, co já uctívám. 109:6 Vy máte své náboženství a já své náboženství mám.“ 2:62 Věru ti, kdož uvěřili, a ti, kdož jsou židy, křesťany a sabejci , ti, kdož uvěřili v Boha a v den soudný a konali zbožné skutky - ti naleznou odměnu u Pána svého a nemusí mít strach a nebudou zarmouceni. 2:109 Mnozí z vlastníků Písma by si přáli učinit z vás znovu nevěřící poté, co dostalo se vám víry, ze závisti, jež je v nich, i když se pravda stala již zjevnou. Vymažte a odpusťte jim, pokud nepřijde Bůh s rozkazem Svým - a Bůh věru je mocný nade věcmi všemi. 2:256 Nebudiž žádného donucování v náboženství! A již bylo jasně rozlišeno správné vedení od bloudění! Ten, kdo nevěří v Tághúta a věří v Boha, ten uchopil se rukojeti spolehlivé, jež nikdy se neutrhne. A Bůh je slyšící, vševědoucí. 5:69 Věru ti, kdož uvěřili, a ti, kdož vyznávají židovství, a sabejci a křesťané - vůbec ti, kdož uvěřili v Boha a v den poslední a dobré skutky konali, ti nemusí mít strach a nebudou zarmouceni. 18:29 A rci: „Pravda přichází od Pána vašeho; kdo chce, ať věří, a kdo chce, ať nevěří!“ A věru jsme připravili pro nespravedlivé oheň, jenž hustým dýmem je obklopí. A poprosili o pomoc, bude jim pomoženo vodou podobnou kovu roztavenému, jež spálí tváře jejich. A jak odporný to nápoj a jak hnusné to místo pobytu

lucianoxyz ( 20. září 2012 10:47 )

Přesně - když se jim nelíbí západní styl života, ať táhnou odkud přišli i s celým Aláhem nebo Mohamedem nebo co to je za Lojzu! Roztahujou se po světě a každý aby se jim přizpůsobil! A ty tam u nich se opět přizpůsob! A nejlíp aby celej svět přešel na islám! Ti mi už tak pijou krev, že to snad ani není pravda!

mandat ( 19. září 2012 22:25 )

Meli by tem magorum muslimskym dat 24h a vypovedet ze zeme. At si tahnou domu a tam at si blbnou dal.Roztahuji se po Evrope a zapominaji, ze tady nejsou doma.Jsou na urovni pozdniho stredoveku.

londynskypes ( 19. září 2012 20:12 )

jojo zalezou ted ti ubozaci, co si malovali a nataceli praseci film ,ted se boji a budou chodit kanalama ,dokud ty provokativni hrdiny arabaci nesejmou vejkyt ty jsi taky nejaky hrdina co?? kdyby te dostali budes s rath magi

missisir ( 19. září 2012 15:46 )

oni taky dělají věcí, který se nám nelíbí - vraždy ze cti a podobně a ještě nikdy jsme jim proto nevyvraždili konzulát ani mezi ně nehodili granát. to nejsou lidi, to jsou ovce, co nemají vlastní mozek

Zobrazit celou diskusi