Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romové z mačetového útoku: Jeden se policii udal sám, druhý dál utíká

Údajný útok pětice Romů s mačetami na osazenstvo baru na Českolipsku bude řešit soud. Policii se dnes sám nahlásil jeden z podezřelých, Antonín S. (36)
Údajný útok pětice Romů s mačetami na osazenstvo baru na Českolipsku bude řešit soud. Policii se dnes sám nahlásil jeden z podezřelých, Antonín S. (36)  (Autor: Reprofoto TV Nova, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
16. února 2012
19:12

Pětičlenná skupina Romů, kteří jsou obviněni z mačetového útoku na hosty v baru na Českolipsku, končí postupně za mřížemi. Ihned po činu policie zatkla tři podezřelé, dnes se policii sám přihlásil další z podezřelých, Antonín S. (36) Na útěku je tak již pouze Jakub Ž.

Případ, který míří do soudní síně, se odehrál v srpnu minulého roku v Novém Boru na Českolipsku.

Co je zatím jisté, je to, že došlo ke konfliktu mezi hosty a obsluhou baru na jedné straně a skupinkou Romů na straně druhé.

Liší se však verze, jak a proč k němu došlo. Údajně ho vyvolal slovní střet mezi servírkou a dvěma romskými mladíky kvůli hraní na hracích automatech. Hosté se obsluhy zastali a vyvedli výtržníky z restauračního zařízení. Ti se prý ale vrátili s posilou a ozbrojeni mačetami. Při napadení pak došlo ke třem zraněním.

Státní zastupitelství posléze rozhodlo, že budou Romové stíháni za pokus o vraždu. Tři z nich zadržela policie nedlouho po činu, dva však utekli. Antonín S. dokonce do Anglie, odkud se však vrátil. A nyní se sám ohlásil na policii. Jakub Ž. se zatím ukrývá neznámo kde.

Antonín S.: V baru jsem jen pomáhal zraněným

Ve čtvrtek zadržený Rom Antonín S. (36) prý uprchl, protože se obával následné šikany. V rozhovoru pro TV Nova však řekl, že se vrátil, aby uvedl věci na pravou míru a očistil svou pověst. Uvěří mu soudce jeho verzi?

"Šel jsem kolem a když jsem slyšel, co se tam děje, tak jsem nahlédnul dovnitř a spíš jsem naopak pomáhal lidem, kterým tam bylo ublíženo," vysvětluje, jak se připletl ke konfliktu. Součástí trestné výpravy tak prý nebyl.

Obhajoby Romů se chopí Klára Samková

Novoborský incident výrazně rozvířil vášně mezi romskou komunitou a většinovou společností na severu Čech. Do Nového Boru přijela protestovat na podzim i Dělnická strana.

Pětici obviněných bude u soudu obhajovat známá advokátka Klára Samková, v minulosti i členka ODS a občanská aktivistka, která se komplikovaným postavením Romů v ČR zabývá i mimo soudní síně.

V případě mačetového útoku však nesouhlasí s tím, že byl čin kvalifikován jako pokus o vraždu. Skutečnost prý byla jiná. Obviněným však hrozí výjimečný trest.