Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Živly mu vzaly všechno: Už zase!

Autor: Jana Ulrichová, mokk - 
29. srpna 2012
23:04

Už podruhé přišel o veškerou úrodu zemědělec Václav Bukovský (55) z Českých Kopist na Litoměřicku. Před deseti lety ho zničila povodeň, teď kroupy.

Jako by si živly na tento kraj, přezdívaný Zahrada Čech, zasedly. Všichni místní mají stále v živé paměti ničivou povodeň, která v roce 2002 jejich obec spláchla. Na polích, která pan Bukovský obhospodařuje, sahala tehdy voda do výšky osmi metrů.

„Ještě jsme se ani pořádně nevzpamatovali z toho, co tu před deseti lety napáchala povodeň, a už musíme čelit další pohromě,“ rozhodil včera bezmocně rukama zemědělec. Dodal, že tak prudké a ničivé krupobití, které se tu přehnalo minulý týden, nepamatuje. Zůstaly po něm jen zmar a zkáza. „Veškerá celoroční práce je pryč,“ ukázal.

Proč zrovna tady

Kroupy zničily kapustu, květák, kedlubny, celer i zelí. Potloukly lilky a papriky, některá pole, například s okurkami, doslova srovnaly se zemí. Na 27 hektarech, které se synem obhospodařují, nezbylo téměř nic. Škodu odhadli na 6 až 7 milionů korun. „Nechápu, proč zrovna my tady,“ kroutil nevěřícně hlavou nad zničenou úrodou zemědělec, jehož rod na zdejší půdě hospodaří dvě stě let.

Některé jeho kolegy to zlomilo. Například soused Ivan Kostka, jehož pole i zahrada dopadly naprosto stejně, připustil, že mu krupobití vzalo veškerou chuť do další práce. „Jsem z toho zničený. Vůbec nevím, jestli budu mít ještě sílu pokračovat,“ řekl.

zelena.karkulka ( 30. srpna 2012 21:22 )

přesně,proč ne?

zelena.karkulka ( 30. srpna 2012 21:22 )

1x za 10 let mu něco zničí salát a chlap se hroutí?

italiana1 ( 30. srpna 2012 08:18 )

,,nechapu proc zrovna my tady???'' a proc ne?

Zobrazit celou diskusi