Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Spojené státy se valí smrtící bouře: Hrozí katastrofa?

Autor: ČTK, hrr, simao - 
29. října 2012
18:30

„Nebuďte pitomí a vypadněte!“ Těmito slovy vyzval guvernér státu New Jersey obyvatele k evakuaci. Na město a jeho okolí se totiž valí hurikán Sandy, který si předtím připsal smutnou bilanci desítek mrtvých lidí v Karibiku. A zabíjet může znovu.

Když v roce 2005 zpustošila Katrina značnou část New Orleans, vypadalo to, že na Spojené státy udeřila potopa. Nyní se však na USA valí její mladší sestřička. Říkají ji Sandy a na síle nabrala v Karibiku, kde má na svědomí 66 zmařených lidských životů.

Rozsáhlému území při východním pobřeží USA tak hrozí značné nebezpečí. Newyorská radnice proto důrazně vyzvala obyvatele k evakuaci: "Pokud neodejdete, ohrožujete nejen svůj vlastní život, ale i životy těch, kdo vás budou zachraňovat," upozornil obyvatele největšího amerického města starosta Michael Bloomberg.

Není však sám, kdo vyslal důrazné varování. Guvernér státu New Jersey Chris Christie, známý svým přímočarým vystupováním, byl však méně uctivý: "Nebuďte hloupí a vypadněte," vzkázal spoluobčanům.

I vedení americké meteorologické služby naléhavě upozorňuje obyvatele východní třetiny USA: Berte hurikán vážně a kliďte se mu z cesty. Čekají se záplavy, výpadky proudu, poničené budovy a metrové závěje. Sandy se totiž má nad severoamerickým kontinentem spojit i se zimními bouřemi, přicházejícími ze severu a západu.

Lidé se připravují různě: Ujíždějí, i nakupují

Proti přílivovým vlnám vznikly na řadě míst na východním pobřeží valy z písku. Po městech jsou všudypřítomné pytle, které mají zastavit valící se vodu.

Z New Yorku byly evakuovány statisíce lidí. Mnoho dalších však odmítlo opustit své domovy. A vzali útokem obchoďáky, ve kterých nakupovali zásoby pro případy, že by zůstali odříznutí od okolí.

Podle analytiků společnosti CoreLogic přitom hurikán Sandy bezprostředně ohrožuje majetky nejméně 284 tisíc amerických rodin v hodnotě 88 miliard dolarů. Už dnes je podle energetiků bez proudu 14 tisíc amerických domácností.

New York se po evakuaci změnil ze značné části v město duchů. Uzavřená jsou stanice metra i nádraží, ruší se letecké spoje. Provoz pak zastavily více než dvě třetiny ropných rafinerských kapacit na východě USA.

Nejhorší scénář: Zatopení území s 20 miliony obyvatel

Nejhorší scénáře počítají s tím, že více než třímetrová vlna zatopí území s 20 miliony obyvatel. Výšku vln podle expertů negativně ovlivňuje i skutečnost, že Měsíc je v úplňku a zvyšuje účinek slapových sil vznikajících jako důsledek gravitačního působení Měsíce na Zemi.

„Připadám si jako ve vědeckofantastickém filmu,“ citovala BBC taxikáře z Manhattanu. Jindy plné ulice zely prázdnotou. Prezident Barack Obama, který se měl setkat s exprezidentem Billem Clintonem, včera zrušil program a spěchal do Bílého domu. „Odpovíme rychle a účinně,“ sliboval.

hiawatha ( 31. října 2012 00:14 )

Promin, ale ty jsi kra.vka. Valka v Jugoslavii byla valkou nabozenskou, kde otec vrazdil syny a bratr bratry. A zase to byli muslimove, kdo tam radil. Kdyby Amici nezasahli, tak se tam mydli jeste dodnes, pokud by vubec jeste nekdo zustal nazivu. Moje znama emigrovala z Jugoslavie sem do Statu, protoze byla svedkem toho, jak jeji bratr zaziva upekl jejich matce hlavu v troube (narval vlastni matku do trouby a pustil horaky) a kdyby ona neutekla, tak by ji zabil taky. Ta nam vypravela vsechna ta zverstva o radeni muslimu, vrazdeni v rodinach a mezi sousedy. Amici nezakladaji ohniska valek po cele planete, to je velky omyl. Oni jdou udelat poradek tam, kde se ti primitivove mydli sami mezi sebou. Jsi kra.vka, kdyz prejes smrt obycejnym lidem, detem, zenam, starym lidem jen proto, ze si myslis, ze si nejaky papalas si dela karieru na poli vojenskem. Ti lide tu pracuji mnohem vic, nez nekteri ulejvaci tam doma. A jak je to s bozimi mlyny tam u nas, kdyz povodne splachuji nase lidicky a jejich domy? To maji jako za co? Ztrata casu diskutovat s takovymi, jako jsi ty .

marta49 ( 30. října 2012 17:21 )

prefikana ( 30. října 2012 17:04 )

smrk: Všichni co byli dřív na "západě" se podle svých vlastních slov měli jak p.r.a.s.a.t.a. v žitě, tak mě kurňa řekněte, proč se jich cca 80 % vrátilo ? Tady mas odpoved smrk!!! Tady se doctes proc se 80% vratilo do Ceske Republiky!!! Češi se mají nejhůře od roku 1989, tvrdí odboráři a chystají se do ulic 30. října 2012 11:25 Na den výročí sametové revoluce plánuje Platforma Stop vládě, kterou kromě odborářů tvoří občanská sdružení a iniciativy, protivládní demonstraci. Podle pořadatelů je situace v Česku nejhorší od roku 1989. Občané ztrácí sociální jistoty, stát a jeho služby jsou rozvraceny. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/odborari-a-aktivisti-budou-17-listopadu-demonstrovat-pcj-/domaci.aspx?c=A1210 30_090218_domaci_zt

nojasne ( 30. října 2012 16:23 )

A co provedli přírodě brontosauři, že byla kdysi tak krutá vůči nim ?

venxa ( 30. října 2012 16:12 )

Miriam o tom spatnem ptaku se radsi ani nezminuj. Dobra tretina vas "dobrych vlastencu" co nemeli guts v roce 48 a 68 zdrhnout za kopecky(tedy uteci z toho komunistickeho koncentraku) tak to jste byli prave vy kdo si sral do vlastniho hnizda, chodil na demonstrace a provolaval slavu komunismu na vecne casy. A to jste delali jen za moznost si trochu prilepsit. Fuj taufel to jste prave vy kdo by se mel stydet ale vy mate hrosi kuzi. Ne nadarmo se rikalo ze komunisti maji z ostudy usity kabat. Tezko se najde narod kde je tolik hnusnych zavistivych idiotu ja tam u vas v tom pokomunistickem Cskem bordelu.

Zobrazit celou diskusi