Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hurikán Irene byl slabota, připravte se na horší, varují meteorologové

Satelitní snímek nebezpečné přírodní katastrofy, která zasáhla východní pobřeží USA a zamířila směrem do Kanady
Satelitní snímek nebezpečné přírodní katastrofy, která zasáhla východní pobřeží USA a zamířila směrem do Kanady  (Autor: ČTK)
Autor: INT, pf - 
31. srpna 2011
15:13

Škody za 340 miliard korun a 46 mrtvých. Následky, které po sobě v USA zanechal víkendový hurikán Irene, jsou ale jen slabý odvar proti tomu, co má přijít. Jak píše německý deník Bild, meteorologové předvídají, že svět musí počítat s ještě většími katastrofami!

Ničivá větrná smršť Irene, která negativně poznamenala život lidí na východním pobřeží USA, byla podle expertů jen začátek. „Další obrovskou bouři můžeme očekávat. Matka příroda si s námi letos ještě pořádně pohraje,“ řekl Lee Tolliver. Podobně se vyjádřili i Philip Klotzbach a William Gray ze státní univerzity v Koloradu. Oba vědci přišli s děsivou předpovědí, podle které lze jen v listopadu očekávat devět hurikánů.

Normálně se jich přitom nad zemí přežene šest za celý rok. Navíc se nezvyšuje jen počet hurikánů, ale i jejich síla. Měly by se totiž hnát rychlostí až 180 kilometrů za hodinu, což je dvakrát víc než činí normální hodnota. „Pro vznik hurikánů musejí existovat následující podmínky: vysoká teplota moře, silné bouřky nad Afrikou a vrstvy studeného vzduchu v atmosféře,“ vysvětlil na webu německého Bildu Erich Roeckner z meteorologického institutu v Hamburku.

Podle Roecknera lze popsanou situaci v souvislosti s počasím sledovat v těchto dnech. Nad Atlantikem již kvůli ní vznikla tropická bouře Katia. Ta by se do konce týdne podle dostupných informací mohla změnit v hurikán. V době kolem svého vzniku dosahovala rychlosti 65 kilometrů v hodině. Výhledy přitom nepatří k těm optimistickým – není vyloučeno, že větrná smršť bude ještě silnější než hurikán Irene. Ten mimo jiné negativně poznamenal sobotní svatbu Shawna Kodese a Janiny Leibowitz. Dvojice spolu s 60 hosty uvízla ve městě Pittsfeld poté, co živel zničil most.

marie60 ( 31. srpna 2011 17:49 )

Asi doopravdy se blíží konec světa.

komarius ( 31. srpna 2011 16:57 )

Myslím si že tady na zemi pomalu ,ale jistě KONČÍME!!!! A Amíky ,to může spláchnout první,škoda jich nebude!!

komarius ( 31. srpna 2011 16:55 )

HA HA HA!!!

zlymikes ( 31. srpna 2011 16:22 )

tady někdo tvrdí,že ty peníze jsou pro amíky malina,ale zapomíná,že se na úhradě budeme podílet i my

bosomfriend ( 31. srpna 2011 15:53 )

Nějak moc katastrof za krátkou dobu na americkém kontinentě. Války v posledních 30 letech nevynášejí, k tomu katastrovy. Bojím se , že Američanům docházejí peníze a že se lidé opět octnou v kanálech bez zdravotního pojištění . Obama něco vybojoval a obhájit to je pro něho velmi těžké. Nevydrží ten tlak.

Zobrazit celou diskusi