Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Parašutistovi při seskoku z výšky 4 km selhal padák, přežil

Parašutista dopadl na zem ve vysoké rychlosti, záložní padák se mu otevřel až ve výšce 230 metrů
Parašutista dopadl na zem ve vysoké rychlosti, záložní padák se mu otevřel až ve výšce 230 metrů  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: Ladislav Leimer - 
17. srpna 2012
09:49

Takové štěstí, při novozélandském parašutistovi (35) museli stát všichni svatí! Při seskoku z výšky čtyř kilometrů se mu neotevřel padák. Muž na zem dopadl ve vysoké rychlosti, má vážná zranění, ale žije!

Když Novozélanďan seskakoval z letadla, ještě netušil, jaké drama ve vzduchu zažije. Ve výšce asi 1200 metrů vytáhl padák, ale ten se správně nerozevřel. „Aktivoval padák ve výšce 1200 metrů a chvíli s ním letěl, ale měl problémy s navigací a kontrolou. Rozhodl se, že se hlavního padáku zbaví a otevře rezervní, ale z důvodů, které neznáme, dopadl tvrdě na zem,“ uvedl majitel společnosti provozující seskoky Stuart Bean.

Rezervní padák se neotevřel včas

Parašutista se tedy rozhodl, že se nefungujícího padáku zbaví a odstřihl ho. Zatáhl za rezervní padák, ale ten se ne a ne otevřít. Nakonec se mu to podařilo, ale až ve výšce asi 230 metrů. Záložní padák tak pád ztlumil jen částečně. Parašutista utrpěl mnohačetná zranění. Po seskoku byl sice při vědomí, ale měl několik zlomenin, vnitřních zranění v oblasti hrudníku a břicha a poraněnou dokonce i páteř. Parašutista, který byl podle kolegů velmi zkušený, je ale mimo ohrožení života.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi