Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapec (2) opařil čtrnáctidenní sestřičku: Hodil ji do této vaničky s horkou vodou

Autor: Jitka Pecharová - 
13. srpna 2012
04:36

Diskuzi rozpoutal případ opařeného 14denního miminka ve Spojile u Pardubic. Malou Aničku podle matky (26) hodil její starší syn Štěpán (2) do vaničky s horkou vodou, kterou chystala k vykoupání holčičky. Stalo se podle ní ve chvíli, kdy od nich na chvíli odběhla a její druh (33), který je i otcem dětí, byl mimo domov. Jenže na veřejnosti budí její vysvětlení rozpaky.

K události došlo v pátek kolem poledne. Matka vzala ze studny vodu, kterou obvykle ohřála buď v rychlovarné konvici, nebo v pračce, a pak ji vylila do vaničky. Vřelou lázeň pak chtěla naředit studenou vodou. To už ale neudělala. Prý si odběhla k autu, které zatroubilo u domu. Vezlo jí letáky, jejichž roznášením si rodina přivydělává, protože je ve finanční tísni. V době, kdy si je přebírala, syn podle ní zřejmě ve snaze pomoci vzal malou sestřičku a dal ji do vaničky do horké vody, v níž se dítě vážně opařilo.

Sousedé nešťastné nehodě a vině kluka nevěří

Někteří lidé z okolí místa tragické události ale nevěří, že tragédie byla dílem nešťastné náhody. „Moc se mi to nezdá. Kdo ví, jestli to neudělal někdo z rodičů třeba ve vzteku, a pak to svalil na syna. Ten by ji podle mě ve dvou letech sotva uzvedl,“ mínila obyvatelka Spojile. Podivné je na případu i to, že matka dítěte nevolala hned záchranku. Údajně autobusem jela s opařenou holčičkou k lékařce do asi kilometr vzdálených Pardubic. Odtud záchranářský vrtulník přepravil novorozence s popáleninami na 30 procentech těla do pražské vinohradské nemocnice. Nyní je malá Anička údajně v péči lékařů Všeobecné fakultní nemocnice. Její stav je stabilizovaný, ale vážný.

Případ vyšetřuje policie, podle níž zatím nic nenasvědčuje, že se dítě stalo obětí úmyslného trestného činu. Případ ale nadále vyšetřuje a o události informovala i sociální pracovníky, protože k události došlo v rozestavěném domě bez vhodného sociálního zázemí se špatnými hygienickými podmínkami. Rodina tady bydlí s několika dalšími lidmi bez domova, protože nemá kam jinam jít.

„Patří to tu kamarádovi. Já mu to pomáhám dostavět s tím, že bychom s přítelkyní a dětmi tady také bydleli. S jejími rodiči totiž máme špatné vztahy. Nemáme u nich podporu a oba jsme bez práce, bez peněz, takže se snažíme žít, jak se dá. Se sedmi a půl tisíci mateřské to je ale těžké,“ řekl zoufalý muž. O neštěstí se podle svých slov dozvěděl jen z vyprávění své družky, protože byl v době neštěstí v Pardubicích hledat zaměstnání. Ženě ani synovi ale nedává nic za vinu. „Jen mi vadí, že nevím, jak na tom Anička zrovna je. Nemám peníze, abych se vydal za ní do Prahy a družka odjela i se synem ke svým rodičům a neozývá se mi,“ přiznal muž.

boball ( 13. srpna 2012 16:02 )

Nesmysl,už jen to, proč by koupala mimino v poledne.

jahodovyknedlik ( 13. srpna 2012 13:26 )

Přesně tak. Jako se lije kyselina do vody a ne voda do kyseliny, tak se vždycky lije horká do studené, ne studená do horké. Není možné takhle malé dítě nechat bez dozoru u vřelé vody (vlastně u žádné vody ). Matka je nezpůsobilá péče o děti .

jaramila ( 13. srpna 2012 13:20 )

Už i kvůli tomu dvouletému dítěti nebudu lít nejdřív horkou vodu do vaničky! Nejdříve se vždy lije studená, teprve potom horká! Ta jejich máma je úplně blbá!

odetka.odetka ( 13. srpna 2012 13:08 )

Lidi by si meli uedomit, ze mit deti stoji spousty penez.

naidka ( 13. srpna 2012 12:21 )

Moje babička říkávala: jestli něco chceš, přičiň se. Tihle lidi se jak vidět nepřičinili, když žijí v tak ubohých podmínkách. Otec děcka je mladý chlap, není možné, že by nesehnal i podřadnou práci, aspoň něco. A matka má určitě máslo na hlavě, když se vypařila a s druhem nekomunikuje. Kdoví, co to je za zaostalce.

Zobrazit celou diskusi