Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nepokoje v turistickém ráji Čechů: V Egyptě zabili 15 policistů

Autor: Ladislav Leimer - 
6. srpna 2012
12:23

Egyptem, jednou z nejnavštěvovanější turistických destinací Čechů, stále zmítají nepokoje. Na severu Sinaje u hranic s Izraelem zaútočili islamisté na policejní stanici. Patnáct strážců zákona bylo zabito.

V Egyptě stále není klid. Islamisté z pásma Gazy a Sinajského poloostrova zaútočili přímo na policejní stanici na severu Sinaje. Všichni byli oblečeni jako beduíni a ke stanici přijeli ve dvou vozidlech ukradených egyptské policii.

Do Izraele se nedostali

Podle izraelské armády se pak pokusili překonat hranici. Jedno auto explodovalo na hraniční čáře a druhé zničil izraelský vrtulník. Ve druhém vozidle zahynuli tři útočníci. Podle egyptských zdrojů pronikli palestinští extremisté z pásma Gazy na egyptské území přes tunely vykopané pod hranicemi. Káhira se rozhodla uzavřít na neurčito egyptsko-izraelské hranice v oblasti přechodu Rafáh.

Stovky uvízlých turistů

Kvůli stále napjaté situaci uvízlo v pátek v Egyptě několik stovek turistů, včetně těch českých. Přístupovou cestu k letišti Marsa Alam podle zahraničních serverů zablokovali ozbrojení beduíni. Letovisko leží na jihovýchodě, tedy ne na Sinajském poloostrově, kde jsou nepokoje nejsilnější a kde dochází i k únoscům cizinců. Čechy blokáda ozbrojenců zdržela, ale všichni se dostali v pořádku domů.

xxkatkaxx ( 6. srpna 2012 15:56 )

nesouhlasim,byla jsem v egypte nekolikrat,meli jsme prekrasny hotel a super peci,jasne,ze na ulicich chudoba,ale hotel i more a vylety byli naprosto super,a to nemluve o potapeni...uzasny...jela bych hned znova,ale co clovek to nazor.

mirco ( 6. srpna 2012 15:05 )

Egypt=absolutni humus!!! Byl jsem tam na dovci pred dvema lety. Poprve a naposled.Nechal jsem se prekecat, jak kazdy rikal,ze Egypt je super...ta spina, humus, smrad,smeti vsude, atd a to byl 5 hvezdickovy hotel....dik....uz nikdy vice.

Zobrazit celou diskusi