Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nejstarší pár v Česku: Františka (96) a František (98) jsou spolu 78 let!

Autor: lac, lmk - 
19. července 2012
07:26

Manželský pár, Františka (96) a František (98) Votavovi, žijí v domově pro seniory v Jirkově. Jsou spolu už 78 let. Před pár dny, osmého července, oslavili už 73 roků v manželství, před tím spolu pět let chodili. Jsou nejstarším párem v Česku.

„Bez pusy na dobrou noc neusnu ani po tolika letech,“ usmála se stará dáma. Její muž ji držel za ruku. Za ty roky se prý ani jednou vážně nepohádali!

„Lidé se přou kvůli blbostem. Slyším to občas tady. Musela bych se stydět zvýšit hlas na tak hodného člověka, jako je můj muž,“ řekla žena. On jí vyznání vrátil laskavým pohledem a přikývnutím hlavy. Jako recept na šťastné a dlouhé manželství označila hovornější žena úctu jeden k druhému a toleranci.

Laskavost a dobrotu, která z obou čiší, předali i na potomky. Mají dva syny, tři vnuky a pět pravnuků. Ti všichni je navštěvují tak, aby každý den za nimi někdo přišel. Z rodiny se ani nikdo nerozvedl.

A jak se vlastně poznali? On rodilý Pražák ze Žižkova svoji životní lásku uviděl před pražským kinem. „Uviděl jsem ji v hloučku. Šel jsem rovnou k ní a pozval ji do biografu. Ona řekla ano a pak jsem ji pozval domů, a tak to začalo,“ zajiskřilo se v očích starého pána. Za pět let se 8. července 1939 v kostele na pražském Žižkově vzali. Krátce poté se přestěhovali do Jirkova.

londynskypes ( 19. července 2012 12:25 )

my jsme sse zenou taky v pohode ,nehadali jsme se a jsme zdravi ..u nas se nepije ,nekouri jo, vitalita snad vydrzi ,jim to preji ,me je 67 let...

e.44 ( 19. července 2012 11:37 )

Já obdivuji tu jejich vitalitu, v jejich věku je to vzácnost a vlastně je v dnešní době vzácností i ten hezký vztah. Já jsem s manželem 30 let. Nebyl to vždycky Ráj, občas jsme se i kapku chytli, ale na všechno a všechny problémy, co život přines jsme byli vždycky dva. A naschvály jsme si nikdy nedělali....já bych s někým, kdo by mi schválně ubližoval nemohla žít a ani by mě nenapadlo nějakými naschvály ubližovat jemu.

marie60 ( 19. července 2012 09:25 )

Já jim závidím tu jejich vitalitu a že se k sobě po celý čas manželství tak hezky chovají. To je docela vzácnost. Chlap mi dělá co flek nějaké naschvály a nejradši bych ho někdy přerazila. On je po svém otci, ten máti taky dělal hodně zle. Mně tenkrát vykopal duo jabloň.Byly to dvě odrůdy jablek a byly moc dobré.Bylo toho však víc a chlap mi dělá to samé a ještě víc ,než tchán. Lidi to vidí a diví se, že s ním ještě jsem a nebo, proč mu nedám po čuni.To bych byla už kaput.

londynskypes ( 19. července 2012 08:33 )

moravacka ..ja jim to nezavidim ,ale preji

moravacka ( 19. července 2012 08:15 )

priznam se, ze vam moc zavidim a preji hodne hodne zdravi do dalsich let.

Zobrazit celou diskusi