Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Horký víkend: Rekord na Sněžce, ale také bouřky a problémy v dopravě

Autor: Jitka Pecharová, ČTK, simao.k - 
2. července 2012
06:28

Předpověď tropických teplot se vyplnila a Česko ovládlo vedro, jaké na začátku prázdnin dlouho nebylo. Horký víkend zvěstovalo už svítání na nejvyšší hoře Sněžce. Bylo nejteplejší za posledních 36 let! Následné bouřky, vyvrácené stromy a spadlá vedení však zkomplikovaly v pondělí ráno dopravu na řadě míst.

Meteorologové zaznamenali řadu teplotních rekordů, ve městech rtuť teploměrů atakovala až 33 stupňů Celsia. Podobné počasí očekávají i v pondělí, opět s možností prudkých bouřek a přívalových lijáků.

Na Sněžce nejtepleji za posledních 36 let

I vzhledem k předpovědi teplého slunečného víkendu letos zlákal noční pochod za východem slunce na Sněžce 511 nadšenců. Do Dolní Kalné, odkud výprava v pátek večer vyrážela, přijeli lidé z různých koutů Česka, ale i ze zahraničí. „Hodně jich bylo z Německa a šli i dva Švédové,“ řekl Jiří Drahoňovský, organizátor 50kilometrového pochodu s převýšením 1200 metrů.

I když se může zdát náročný, zvládl ho letos i osmiletý chlapec. Nejstarší účastník měl 68 roků. „Bylo příjemné jasné počasí, takže se šlapalo pěkně,“ svěřil se účastník výpravy Jiří Dachovský. Závěr probdělé noci za tu námahu však stál. Slunce vyšlo ve tři čtvrtě na pět, kdy na Sněžce bylo již 15 stupňů Celsia. „Bylo v mírném oparu, ale i tak to byl krásný pohled,“ uzavřel Dachovský.

Noční bouřky zkomplikovaly dopravu

O poznání horší pohled se však naskytl řadě hasičských jednotek, které vyjížděly v noci z neděli na pondělí k likvidaci škod, které způsobily silné bouřky. Po parném víkendu se prohnaly Českem, v podvečer jim předcházely i přívalové lijáky a na některých místech kroupy.

Výkyvy počasí tak zkomplikovaly i dopravu. Padlé stromy a větve zatarasily některé silnice a železniční tratě, někde voda zaplavila vozovku. Trpěla především železniční doprava, časně ráno byla přerušena asi na deseti místech. Na většině míst už vlaky jezdí, jen východočeská trať z Chocně do Týniště nad Orlicí si vyžádala dopolední uzavření, sdělil ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi