Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slovákovi vyndali z oka tropického červa

Autor: Josef Šťastna, Čas.sk - 
9. července 2012
16:15

Dvaasedmdesátiletý Jozef Zmatek ze slovenské obce Dedinky u Nových Zámků nikdy nevytáhl paty ze Slovenska. Přesto mu z oka lékaři vyndali 10 cm velkého červa, který se vyskytuje jen v tropech. Jak je to možné?

"Oko mě pořád bolelo, vyplachoval jsem si ho kapkami, ale nepomáhalo to. Nakonec jsem vyrazil do Nitry na pohotovost. Když se mi do oka podívala sestřička, řekla mi, že se mi v něm něco hýbe," popisuje začátek svého martýria pan Zmatek.

Nakonec doktorka vyndala panu Zmatkovi z oka deset centimetrů velkého červa. "Po operaci se mi okamžitě ulevilo. Nikdo ale nedokáže vysvětlit, jak se tam vzal. Paní doktorka mi po operaci řekla, že teď musím jít domů dát si skleničku," říká už s úsměvem sympatický Slovák.

Vše nasvědčuje tomu, že pacient měl v oku zarytého vlasovce očního, zvaného Loa loa. Ještě se čeká, zda odvážnou hypotézu potvrdí i laboratorní testy. Parazitický červ Loa loa žije totiž pouze v tropických oblastech. 

Co je Loa loa?   

Vlasovcem očním (Loa loa), který způsobuje loalózu, je nakažených přibližně 13 miliónů lidí na světě, nejvíce ve střední Africe. Jde o nitkovitého hlísta dlouhého 3 až 7 cm, který parazituje v podkožním vazivu, ale také pod oční spojivkou. Mezihostitelem je ovád z rodu Chrysops, který do těla hostitele vyvrhne larvy, které dospívají a rodí živé larvičky. V lidském organismu může žít 5 až 12 let. Nemoc se projevuje těžkým zánětem spojivek a poruchami vidění. Vlasovec je v oku několik dní dobře pozorovatelný. Potom zmizí a může se objevit v druhém oku nebo kdekoliv v podkoží.

kacota ( 10. července 2012 21:38 )

Normálny novinár to tak nemôže štylizovať, ale vidím že je škoda každého písmena.. Inak - srdečný pozdrav z pomocnej

kacota ( 10. července 2012 10:22 )

Rovnako hlúpo by znel - "Čechovi zabehla kosť z husaciny na vinobraní v Rači" alebo "Čechovi sa podlomili nohy na ceste domov" O čom píšem so zjavne nepochopila

jana999 ( 10. července 2012 09:17 )

asi proto, že jsme češi, nové zámky jsou na slovensku, tak jsou tam pro nás všichni slováci, taky v cizině budou psát o čechovi z brna a ne o moravanovi, ty vaše šovinistické problémy cizinu nezajímají

naidka ( 10. července 2012 09:12 )

spíš na to jeho eukalyptové pero.

naidka ( 10. července 2012 09:11 )

Pán Zmatek zřejmě v košické ZOO krmil opice a některé se žrádlo nelíbilo, tak mu zato plivla do oka. A záhada je vyřešena.

Zobrazit celou diskusi