Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zánět očí, sněť slezinná: To máte na klávesnici!

Autor: Iva Dvořáková - 
3. září 2009
05:20

Zánět oční rohovky, sněť slezinná… Zárodky podobných onemocnění mohou žít na vašem počítači! Potvrdil to test Blesku a Státního zdravotního ústavu.

Stačí obrátit na pohled čistou klávesnici vzhůru nohama a jemně ji vyklepat. Na stole zůstane hromádka drobků, prachu a jiné neidentifikovatelné špíny. Mikroskop z tohoto vzorku udělá děsivou džungli bakterií a plísní!

Blesk si pozval do redakce doktorku Kateřinu Klánovou ze Státního zdravotního ústavu, aby zjistila, čemu se na klávesnici daří a zda jsou osoby s počítačem pracující nějak ohroženy.

Deset vybraných počítačů

Pro laboratorní test vybral Blesk počítače jak užívané jedním zaměstnancem, tak i takové, kde se na jednom zařízení střídá více lidí. Testovaly se klávesnice v rušné recepci firmy, obří kanceláři i v malém sekretariátu. Stěry se prováděly na deseti počítačích.

Jak stěr probíhal?

Z povrchu vybraných klávesnic doktorka Klánová odebrala vzorky sterilními tamponky namočenými ve fyziologickém roztoku. Stíralo se z plochy nejvíce vytížených kláves: mezerníku, shiftu a enteru. Odebraný materiál se v laboratoři nechal asi jeden týden »růst« a vyvíjet se.

Co si hřejeme na počítači

Všechny bakterie a plísně – například Bacillus, Micrococcus luteus, Staphylococcus epidermis, Cladosporium herbarum, Penicillium, které se na klávesnicích zaměstnanců redakce usadily, se tam dostaly většinou zvenčí. Zdrojem některých mohou být i sami lidé. Bakterie se vyskytují na pokožce a sliznici člověka, takže přenos na klávesnici je jednoduchý. Stačí kýchnout…

Zrádná líčidla

Velmi překvapivé bylo, že u redakčního počítače, kde se střídají až 4 grafici denně, byly naměřené hodnoty plísní a bakterií zanedbatelné. „Může to být tím, že někdo klávesnici nedlouho před testem očistil,“ říká doktorka Klánová a dodává: „Ale také je možné, že grafici daleko více pracují s myší nebo s jinými klávesami, než ze kterých se stěry braly.“ Nejvíc bakterií se objevilo na klávesnici redaktorky, která sedí nonstop u svého počítače více než osm hodin denně. Nad počítačem jí i se líčí a jak přiznala, klávesnici dlouho nečistila.

Závěr: Z klávesnic nákaza nehrozí

Vyšetření provedené Státním zdravotním ústavem v redakci Blesku zjistilo, že na vybraných klávesnicích se nevyskytovaly mikroorganismy v takovém množství, které by ohrožovalo zdraví lidí. Dokud se však klávesnice aspoň mechanicky nevyčistí, plísně a bakterie se množí dál…

suchomilka ( 3. září 2009 08:17 )

To mi připadá přitažené za vlasy. Vždyť to je děsnej zabiják! Pokud se dobře pamatuju, tak po útocích 11. září byly v USA nějaké výhružky snětí a jak se to hlídalo! A tady by se jen tak její bakterie rozvalovaly na klávesnici?

Zobrazit celou diskusi