Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V rodné vsi se o vražedkyni 4 dětí nemluví. Co na vraždu říkají odborníci?

Autor: Veronika Pukačová, zunk - 
13. května 2012
05:25

Všichni to vědí, nikdo o tom ale nemluví. Jako by ani z malé obce na Litoměřicku nepocházela. Většina místních ji zná osobně, viděli ji vyrůstat... O to těžší pro ně je hrůzná skutečnost - Romana Z. je vražedkyně čtyř dětí. Co na její vraždy říkají její sousedi a co odborníci?

Mlčí především kvůli její matce, babičce zavražděných dětí, Věře (60), která tam stále žije. Tragédie ji silně poznamenala. Je údajně zamlklá, pohublá, uzavřená do sebe, o dceři a hrůze, kterou spáchala, nemluví. A moc nevychází ven. „Není ten typ, co se svěřuje. S Romanou měla trable už dřív. Když čekala Davídka, byla zavřená někde v zahraničí. Říkalo se, že to bylo kvůli drogám. Ani tehdy o tom Věra nemluvila,“ popsala jedna z obyvatelek.

„Těžko ji vinit z toho, co se stalo. Romana s ní už před lety zpřetrhala kontakty,“ dodala s tím, že útěchou je jí teď hlavně syn a dvě vnučky, které od něj má. Blesk se pokusil Věru kontaktovat. O své dceři a jejím hrůzném činu ale mluvit odmítla.

Čtyřnásobnou vraždou řešila únik z tíživé životní situace

Romana Z. spáchala takzvanou rozšířenou sebevraždu. Neunesla krizi s druhem, bála se, že zůstane sama, neuživí dětí a přijde o ně. S těmito myšlenkami loni 2. září rezignovala na život a na onen svět se rozhodla vzít i své čtyři děti. Romanku (†2 měsíce), Lukáška (†2) a Elišku (†5) pobodala a podřízla jim hrdlo. Davídka (†8) udusila. Pak se pokusila oběsit.

Tragédie se stala v domě v Širokém Dole na Svitavsku, ve kterém bydlela jen krátce. Koupil ho její druh. S jejich společnou dcerkou Romankou a dalšími třemi dětmi, které měla ze dvou předcházejících vztahů, plánovali společný život. Vztah ale směřoval ke krachu.

Romana Z. byla původně podezřelá, že vraždila v afektu. Soud ji ale nakonec potrestal za úkladnou vraždu spáchanou s rozmyslem a extrémní brutalitou. „Svoji tíživou situaci neměla řešit na úkor bezbranných dětí, které jí důvěřovaly. Jednala zákeřně,“ zavrhl ženu soudce Miroslav Mjartan. Romana Z. od počátku tvrdí, že si na brutální čin nepamatuje. Podle znalců ale ztrátu paměti jen předstírá. Obhájce přesto namítl, že nebyl důkladně posouzen duševní stav ženy a žádal zproštění viny.

Vraždy šílené vražedkyně Romany Z., která zabila své čtyři děti Vraždy šílené vražedkyně Romany Z., která zabila své čtyři děti | Infografika Blesku

Byla máma, přesto své děti zavraždila tak brutálně. Proč?

Petr Stožický - soudní znalec z oboru psychiatrie


„Motivací jejího činu nebylo dětem ublížit, ale odejít z tohoto světa a vzít je s sebou. Tento způsob byl pro ni spolehlivý. Není to běžné, ale i takové případy se stávají.“

Karel Humhal - psycholog

Foto: 

„U lidí, kteří vraždí bodnou zbraní, se vidí takový způsob provedení, že útočí víckrát, často. Oběť totiž zřejmě není mrtvá hned po jedné ráně a myšlenkou vraha je hlavně skončit život oběti.“

Ivan David - psychiatr


„Je otázka, zda chtěla dětem působit bolest, nebo volila nahodilou formu vraždění. Ale obecně je třeba u těžších depresí typické velké brutální násilí, není výjimkou uříznutí hlavy či zabití sekyrou.“

kuna ( 14. května 2012 18:44 )

Vrazedkyne je po vsech strankach lina osoba , jsou ruzne moznosti jak se dostat z fizelne situace o nic takoveho se ani nepokusila , mohla dat taky deti na prechodny cas do detskeho domova a zacit delat neco se sebou , hnout mysli i kostrou ale na to je prilis leniva .Videla jen predstavu ze ji budou lidi litovat jako nejakou chudinku ktera nemela jinou moznost a tim ze dostane spolecnost na frak a omilostni ji.Obvinila za svou lenost a neschopnost sve deti a nasledne je potrestala,tim vlastne potrestala i sve pribuzne, zname jen ona sama se vidi jako ta ktera se stala obeti .Trestem kterym byla za vrazdy odsousena se i sama odsoudila nejen spravedlive ale i zasluzne .Vrazedkyne si nezaslouzi dychat vzduch na svobode.

gevi ( 13. května 2012 20:39 )

Tady aspoň napíšou, že Romové znovu útočili, když už diskuze není. Jinde jsou podělaní, aby se slovo Rom ve zprávě vůbec neobjevilo. Přitom cikánská kriminalita je dneska jedním z hlavních problémů naší republiky.

gevi ( 13. května 2012 20:36 )

Kdyby se Vandas opravdu dostal do vysoké politky, tedy dostal více než 5% hlasů, nemohli by jeho holohlavci ohánět basebalkami. On by musel hledat řešení v rámci platných zákonů. Leda by dostal více než 50% hlasů, pak by mohl zákony změnit, ale to by znamenalo celoevropskou izolaci a tvrdé ekonomické dopady.

elssa ( 13. května 2012 19:27 )

na Havla, Havlovkua cikany se tady žadné diskuze neotevírají, aspon vsichni víme, jaká zde je svoboda slova, nebo aspon ti co sem píší bežne, jinak me by zajímalo, co by k tomu řekl, ten muž co s touhle zenskou žil, jaký meli vztah, jaké pomery tam panovali, mela prece i jiné partnery když mela tolik detí a každé s jiným, proč je nekdo nenajde a nevyzpovídá, co? blesku? nebo je to uz pro vás moc težky?stejne jako vypátrat nemanželského synka Vendy Havlovýho?.-)))))

ki33 ( 13. května 2012 18:30 )

tak přesně tohle jsem sem chtěla teď napsat. Na tuhle ženskou je diskuse otevřena a na tu přizpůsobivou většinu ne? Už je to hrozný.

Zobrazit celou diskusi