Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Vražedkyně 4 dětí: Ztrátu paměti jen předstírá, tvrdí psycholožka

Autor: Jaroslav Šimáček, Veronika Pukačová - 
26. dubna 2012
19:30

Do teď často vypadala, že se jí proces příliš ani netýká. Nyní však začala u soudu mluvit. Respektive se hádat se soudními znalci. Vražedkyně Romana Z., zodpovědná za smrt svých 4 dětí, se pustila do křížku s psycholožkou, která tvrdí, že ztrátu paměti jen předstírá.

Ve čtvrtek odpoledne pokračovalo u královéhradeckého projednávání hrůzného případu vraždy čtyř malých dětí, za kterou je souzena jejich matka Romana Z. A hradba mlčení, za kterou se obžalovaná ukrývá, se začíná bortit. Došlo totiž na první hádku.

Do teď působila duchem nepřítomná

Vražedkyně jako by do teď byla spíše duchem nepřítomná, dívala se do země i v momentě, kdy se řešily obrázky ze čtyřnásobné vraždy. Jenže vystoupení soudních znalců z oborů psychologie, kteří přečetli své posudky, ji už tak chladnou nenechala.

Patřilo mezi ně prohlášení psychiatra Stožického, který tvrdí, že Romana netrpí žádnou duševní poruchou a pochybuje u ní i o laktační psychóze (výrazně zhoršený duševní stav matky po porody). Prý jednala kvůli sociální poruše přizpůsobení v tíživé životní situaci, která se prý projevuje právě takovým zhroucením.

Vedle Stožického vystoupila se svým posudkem i psycholožka Blanka Zapletalová. A v soudní síni způsobila pořádný rozruch - řekla, že si vražedkyně celou ztrátu paměti nejspíš vymyslela!

Vražedkyně se rozhněvala na psycholožku

"Mám výpadky, vím jen útržky, tři měsíce jsem i nebyla schopna nic pamatovat," začala se dnes vražedkyně u soudu rozčilovat po přečtení posudku Zapletalové. Již dříve uvedla, že si na samotný čin ani to, že by měla kdy děti, vůbec nepamatuje.

Soudní znalkyně v oboru psychologie Zapletalová však tvrdí: žádné výpadky paměti vražedkyně nemá! Upozornila při tom na nestálost a značnou nekoncepčnost Romanina jednání i vypovídání a také na jeden zajímavý fakt - je prý velmi podivné, že si nepamatuje zhola nic, a to ani věci z dětství. To je prý krajně neobvyklé i u silně mentálně narušených jedinců.

"Předstírá ztrátu paměti, amnézie bylo to nejjednodušší, co ji napadlo!" tvrdí bez obalu Zapletalová. "Není možné, aby si nepamatovala na školu, rodiče, na věci třeba 20 let zpět. I dementní lidé si pamatují na své dětství." Psycholožka zároveň upozorňuje na nesrovnalosti ve výpovědích vražedkyně. "Při mém vyšetřování, které trvalo 5 měsíců, si nejprve nepamatovala na děti, pak najednou znala jejich jména, pak zase data narození."

Vražedkyni Romanu tohle rozlítilo znovu: "Vy jste se mnou byla za 5 měsíců pouhých 9 hodin!" Poprvé tak u soudu dnes na sobě dala znát výraznější hnutí emocí. Odborníci prý říkají nepravdy a neposuzují ji podle faktů, ale podle toho, jak na ně působí a co kde zaslechli.

Zároveň však psycholožka Zapletalová dodala, že by vražedkyně Romana měla být schopná resocializace. Ale že by se dopustila podobného činu opět, to prý nelze se stoprocentní jistotou vyloučit nikdy.

PODROBNOSTI K TÉTO HÁDCE, ČTVRTEČNÍMU PŘELÍČENÍ I CELÉMU PŘÍPADU MATKY-VRAŽEDKYNĚ V PÁTEČNÍM BLESKU

Zobrazit celou diskusi