Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pykal za zločin, který nespáchal: Za 17 ztracených let nedostane ani odškodné!

Ve vězení seděl 17 let za zločin, který nespáchal. Za ztracené roky však odškodné nedostane!
Ve vězení seděl 17 let za zločin, který nespáchal. Za ztracené roky však odškodné nedostane!  (Autor: Archiv Blesku, Reuters)
Autor: ČTK, evak, puk - 
2. května 2012
23:18

Američan Robert Dewey (51) byl před 17 lety odsouzen na doživotí za čin, který nespáchal. V pondělí poprvé zakusil znovu nabytou svobodu. Nemá však nárok ani na odškodné.

V roce 1993 Dewey údajně znásilnil a zavraždil ženu. Byla uškrcena psím vodítkem. Nové důkazy DNA však prokázaly, že zločin způsobil Douglas Thames, který si nyní odpykává trest za vraždu z roku 1989. Ukázalo se, že Deweymu krev na tričku, na němž se našly i stopy oběti, nepatřila. Stejně tak se jeho genetická informace nepotvrdila ani v nalezeném spermatu a kůži pod nehty oběti.

Z vězení vyšel Dewey po boku svého právníka a ženy, se kterou si poslední rok dopisoval. První věc, kterou udělal, byla, že pozval své rodiče i přítelkyni na večeři.

Pomoci se nedočká

Colorado je jedním ze zhruba poloviny amerických států, kterým chybí legislativa o poskytování náhrady nespravedlivě odsouzeným osobám. A navíc coby člověk zproštěný viny nebude mít Dewey dokonce ani přístup k reintegračním službám, které jsou poskytovány většině omilostněných odsouzených.

Jak upozornil list The Christian Science Monitor, Dewey má po odchodu ze soudní síně jen málo prostředků k živobytí. Těžkou hlavu si z toho ale zatím nedělá a podle svých slov se ani na justici, jež ho okradla o 17 let života, nezlobí. „Mohu vyjít ven, dotknout se stromu, pořídit si psa a líbat svou přítelkyni. Proč bych se měl zlobit?“ nepřipouští si Dewey mnohaleté příkoří.

U nás stát platí

Pokud je v České republice někdo neprávem odsouzen, stát se s ním musí vyrovnat. Zákon řeší dvě složky: majetkovou újmu, tj. ušlý výdělek a vzniklou škodu (například zchátralou nemovitost, o kterou se uvězněný nemohl starat), a nemajetkovou újmu, tedy dobrou pověst či rodinné vztahy. Nárok na peníze se musí řešit přes soud, který vypočítá výši škody.

vampireheart ( 3. května 2012 04:46 )

Nic novyho pod sluncem.Pokud by se jednalo o tuhle zemi.Tady pokud cloveka propusti PRO NEDOSTATEK DUKAZU tak i kdyby sedel 150 let nedostane vubec nic,jen by mel drzet hubu a modlit se, at se nejakej ten vykonstruovanej dukaz nenajde, nebo pokracujem...

dobrotka ( 3. května 2012 03:37 )

Taky jsem si hned vzpomela na Kajinka. Takze proto mu nechteji povolit dalsi procesy. Kdyby vysla pravda najevo, tak by se stat nedoplatil! Na zaklade neprimych dukazu a zaplaceneho svedka je odsouzen na dozivoti. Hanba ceske justici!!!

honza51 ( 3. května 2012 00:51 )

Kurňa v USA jsou fakt tupouni . Tam dostaneš odškodné za to, že hulíš, za to že žereš hamburgery, za to, že "sušíš" psa v mikrovlnce a v návodu to není zakázáno. Ale za takový omyl nedostane nic . Tak to je opravdu "země neomezených možností, které řídí omezenci".

Zobrazit celou diskusi