Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Costa Allegra na cestě k záchraně: Na Seychely dorazí ve čtvrtek

Autor: ČTK, lm - 
28. února 2012
20:02

Sesterská loď Costy Concordie Costa Allegra konečně míří směrem k přístavu, vlečou ji francouzská rybářská loď Trévignon a seychelské remorkéry. Původní kurz byl kvůli pohodlí pasažérů změněn a loď teď míří na největší ostrov Seychel - Mahé. Dorazit by tam měly ve čtvrtek odpoledne. Pasažéři budou do té doby muset snášet nesnesitelné vedro, nevařené pokrmy a velký strach z pirátů.

Lodi původně směřovaly k ostrovu Desroches jihozápadně od hlavní části Seychel, kam měly dorazit ve středu odpoledne místního času. Společnost se však kvůli pohodlí cestujících rozhodla plavidlo nasměrovat rovnou k Mahé.

"Na ostrově Desroches by nebyly zajištěny nezbytné podmínky, které by umožňovaly přistání lodi a vylodění pasažérů," uvádí se ve sdělení Costa Crociere. "Kromě toho není na ostrově dostatečná logistická a ubytovací kapacita," uvádí se v něm dále. Na ostrově Desroches jsou totiž ubytovací kapacity jen pro dvě stovky lidí a na místním letišti mohou přistávat jen velmi malá letadla.

Costa Allegra vyplula v sobotu z Diego Suarez na Madagaskaru a mířila na Seychely, v pondělí na ní vypukl požár. Oheň se podařilo rychle uhasit, ale poškodil generátory. Plavidlo se nemůže samo pohybovat a uvízlo asi 32 kilometrů od Alfonsova ostrova, jednoho ze seychelských atolů a asi 370 kilometrů od cíle své cesty, kterým byl přístav v seychelské metropoli Victoria. Na palubě je 636 pasažérů a 413 členů posádky. Mezi cestujícími jsou převážně Italové, Francouzi, Rakušané a Němci, ale také čtyři Češi.

Costa Crociere vlastní i výletní loď Costa Concordia, která před více než šesti týdny ztroskotala u toskánského pobřeží. Při neštěstí zemřelo 25 z více než 4200 lidí na palubě, sedm dalších se nadále pohřešuje. Kapitán lodi Francesco Schettino, který naprosto nezvládl záchrannou akci, kvůli svému nezodpovědnému chování čelí několika obviněním. Podobně je na tom několik dalších členů posádky Costy Concordie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi