Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanci navrhují: Ať jdou vězni dřív domů!

Autor: Stanislav Kněnický, sak, mokk - 
15. února 2012
05:00

Podvodníci, zloději nebo i třeba lidé, kteří za volantem zabíjeli. Ti všichni teď mají šanci, že se dostanou z basy dřív! Vláda dnes totiž dostane na stůl návrh zákona poslanců tří koaličních stran, který chce odlehčit přeplněným věznicím.

Stanislav Polčák (TOP 09), Jana Suchá (VV) a Pavel Staněk (ODS) navrhují, aby české věznice rychleji opustili pachatelé přečinů s trestem do pěti let vězení. Dosud platí, že pokud chtějí být podmínečně propuštěni, musí soud přihlížet k řadě okolností. Například, zda včas nastoupili do vězení či nahradili způsobenou škodu.

Poslanci nyní chtějí, aby soud přihlížel k těmto věcem jen u odsouzených za zločiny. Novela také navrhuje zkrátit lhůtu, která musí uplynout od poslední zamítnuté žádosti, pokud si vězeň chce opět zažádat o propuštění. Až dosud to byl rok, teď se zkracuje na půl roku. Větší možnosti dává novela i ředitelům věznic při podmínečném propuštění odsouzených.

„Soud může odmítnout návrh ředitele vězení, jen pokud má za zjevné, že ten odsouzený nebude vést po propuštění řádný život,“ říká jeden z předkladatelů novely, poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

Vězeňská služba poslanecký návrh vítá. Podle její tiskové mluvčí Markéty Prunerové by byla novela jednou z možností, jak řešit problém přeplněnosti nápravných zařízení, i když by se prý týkal jen stovek případů.

Podobný způsob řešení nedostatku míst »v chládku « se však nezdá místopředsedkyni vlády Karolíně Peake (VV). „Návrh by ve svém důsledku mohl dokonce ohrožovat bezpečnost občanů,“ varuje.

O svobodě rozhodne ředitel

Proč mají mít šéfové věznice větší pravomoc?

„Zefektivní se tak výkon vězeňství, ředitelé mají nejbližší poznatky o tom odsouzeném, zda se může napravit či nikoli.“

Jak bude tato změna v praxi fungovat?

„Jde o to, aby se s žádostí ředitele věznice o podmíněné propuštění odsouzeného soud podrobněji vypořádal. Žádná kompetence se však soudu nebere.“

Až doteď to nemohl ředitel navrhnout?

„Žádosti se neposuzovaly tak, jak navrhujeme my. Soud bude mít možnost odmítnout propuštění jen pokud by zjistil, že by odsouzený nevedl řádný život.“

Co si od změny slibujete?

„Zákon, který napsalo ministerstvo spravedlnosti a my jsme si ho osvojili, řeší problém naplněnosti věznic. Buď se bude řešit výstavba nových, nebo efektivní propouštění těch, kteří by mohli být začleněni do společnosti.“ (sak)

Kolik lidí je za mřížemi

V českých věznicích bylo ke včerejšku 23 590 vězněných osob. Kapacita je však pouze 20 702 osob. Průměrná přeplněnost věznic se pohybuje mezi od 115 do 130 procent. Efektivnější propouštění vězňů, které ministerstvo spravedlnosti vítá, by se mohlo týkat několika set odsouzených pro přečiny.

darina fedakova ( 3. dubna 2019 17:49 )

Proc soudite vzdyt se tam muzete dostat tak rychle ze sy to nedokazete ani prestavyt haha lidi mate hlavu v pejru

darina fedakova ( 3. dubna 2019 17:42 )

Souhlasím aby dostali sancy znovu zacit žít .muj sy ma rodinu moc toho lituje ted videl ty slzycky svyho syna a jemu to trha srdce ale co chcy napsat je to že je to pro matky z detmy moc tezke najem skola a jidlo . Jak maji zit dejte proto tem lidem sancy at mohou zit se svymy rodinamy at mohou objimat svoje deticky a mohou se o ně starat pracovat ,kazdy vzivote udělá chyby nikdo nejsme dokonali a bez chyb tak byste meli premyslet ne jenom to tom jak trestat ale i o ty sancy dat veznum aby pracovali a klidne vsem naramky bych souhlasyla ,ale pracovali by a museli odvadet dane a tak dale mysli a budu verit ze neco dobreho vymyslite pro ty matky s detmy pro ty ktery trpi doma .

pipa-ctibor ( 2. dubna 2012 14:39 )

Dobry den ano presne tak ja maám syna ve vezeni za řizeni bez řidičaku a mařenku a soud ho poslal na 4 roky přesto nikomu neublizil že jen řidil a za to ho soud poslal jako kdy by to byl velky zločinec a nikdy nebyl jeste ve vykonu trestu že 7 krat neuposlechl soud tak proto dostal 4 roky a co ti ostadni snaslneji a dostanou 2 roky tak tomu ja řikam spravidlivost ma tomu 3 male deti nato žadna vlada nekouka pak se divi že se i kradne v naši republice jde te se podivat do veznic jak tam je šikanuji vezen dela celej mesic za 8500 kc a dostavaji jen 100 kc tohle je uz priliz

fitiny ( 26. března 2012 11:42 )

Přidávám se k vašemu názoru.Schvaluji některé příspěvky,ale vy co jsem dáváte samé negativy,vy si ani nedokážete představit za co vás všechno v dnešní době můžou zavřít a může to potkat i vás i přesto že jste nic neudělali,stačí jeden špatný den.Můj přítel tam je za pálení cd v roce 2006,odsouzený až v roce 2011?to je spravedlnost?Měl stálou práci,o rodinu se staral a přesto ho soudce sebral.Po propuštění má zajištěno od svýho zaměstnavatele,že ho vezme zpět do zaměstnání a bude žít zase normálně,v tomto případu taky nesouhlasíte?A takových je tam spousta.Jeho spoluvězeň tam je na 12 měsíců,že nevykonal 1měsíc prospěšných prací za kraviny a to je mu přes 50let a nikdy nebyl trestaný.Normální děda od rodiny.Tak se zamyslete než něco napíšete,schvaluji krádeže,podvody na obyčejných lidech i trest smrti za vraždu,ale spousta vězňů tam je,jen že měl soudce zrovna špatnou náladu.Takže bych možná novelu na propouštění trochu upravila a propouštění schvaluji.

beruska841 ( 21. března 2012 10:43 )

keli18,ty magorico maji penize a sedi doma tak sou moc chytri ale ty kteri sou tam zbytecne tak jim to preji treba muj pritel je tam kvuli tomu ze bejvalka si vzpomela ze pred 10lety ji dluzi na alimetech,to mi projde upo zbytecny

Zobrazit celou diskusi