Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kšefty s Babiččiným údolím skončilo: Sypou do něj miliony!

Autor: František Prachař, evakk - 
15. ledna 2012
13:22

Nechybělo mnoho, a kouzelná místa u Ratibořického zámku, proslavená románem Boženy Němcové, mohla zmizet v kapsách spekulantů. Kvůli divoké privatizaci počátkem devadesátých let se totiž kolem pamětihodností v Babiččině údolí rozpoutala tahanice o to, kdo na nich vydělá nejvíc. Teď už to nehrozí a stát je za miliony opravuje. Spisovatelka, jejíž 150. výročí úmrtí brzy vzpomeneme, by to jistě ocenila.

Takřka nikdo neví, že Babiččino údolí mělo koncem devadesátých let namále. Jeho velkou část včetně historických budov (Panského dvora, Panklovny, Panského hostince a několika hospodářských stavení) totiž patřila spol. s r. o. Podzámčí, založené jistým Františkem Wolfem, člověkem s českým a slovenským občanstvím, kterého nikdo v kraji neznal. „Já mu dokonce psal, aby se k nám na zastupitelstvo alespoň přišel ukázat,“ říká starosta České Skalice Tomáš Hupka. Wolf totiž v inzerátech ve slovenských novinách nabízel Babiččino údolí na prodej za 1 600 000 dolarů!

Cesta k prachům

V Babiččině údolí za minulého režimu hospodařil státní statek Ratibořice, něco v něm patřilo i spotřebnímu družstvu Jednota. V privatizaci to získala společnost Ratis a ta vše v roce 1995 prodala za milion korun a splacení svých závazků Wolfovi. Ten zpočátku hýřil nápady – chtěl postavit jízdárnu, zvelebit údolí pro turisty, v Kavalierhausu (jak se za kněžny Zaháňské říkalo Panskému dvoru) měl být hotel.

„Pohledávky neplatil, nájem rovněž ne a jeho důvěryhodnost spadla na nulu,“ tvrdí starosta Hupka. Bývalá kastelánka zámku Ratibořice Jana Stránská řekla Blesku v roce 1993: „Budovy chátrají, statik do nich zakázal přístup a teď se na ně zpracovává posudek, kdo ví, čeho se ještě dočkáme.“

Zásah ministerstva

Vedoucí odboru ochrany kulturních památek ministerstva kultury Petra Ulbrichová už tehdy byla s Františkem Wolfem v písemném styku. „Oslovili jsme ho 25. března 1993 a potvrdili náš zájem o odkoupení nemovitostí v Ratibořicích,“ řekla v té době Blesku.

Statut Národní kulturní památky totiž dává státu předkupní právo a stát ho – po dlouhých letech váhání, kdy v Babiččině údolí všechno dál chátralo – nakonec využil. I když tak trochu »netržně«. „Protože Wolf mlčel, došlo k soudní likvidaci jeho společnosti a správce kurzovní podstaty navrhl kupní smlouvu s tím, že likvidátor umoří Wolfovy pohledávky a zbytek mu poukáže,“ vzpomíná dnes Petra Ulbrichová.

Znalecký posudek stanovil cenu majetku společnosti Podzámčí na 14 milionů a ty stát zaplatil. Kolik z toho šlo na umoření Wolfových dluhů a kolik dostal v hotovosti, už dnes nikdo neví. Jisté je, že neprodělal – a nejspíš nebyl sám. Tak už to chodilo.

Začíná se znovu

Současný kastelán zámku v Ratibořicích Ivan Češka svoji práci dělá čtyři roky. V roce 2009 jsme v Babiččině údolí a na někdejším Wolfově majetku utratili při obnově něco mezi osmi a devíti miliony. Začínáme fakticky od základů, i když přesnější je říci, že od střechy.“ Panský dvůr  – Kavalierhaus – už má novou střechu, opravují se polozřícené zdi dalších domů, a když budou peníze, není důvod si myslet, že Babiččino údolí nevstane z mrtvých.

„Přesto ale je třeba říci, že stát nechal spekulantovi s národní kulturní památkou a možná i podvodníkovi trestuhodně dlouho volnou ruku, a teď se za to platí,“ řekl Blesku pod podmínkou anonymity pracovník Památkového ústavu v Josefově, pod jehož péči nyní Babiččino údolí spadá.

Život jako na zámku?

Jediným člověkem, který může na vlastní kůži posoudit, jak a nakolik se poměry v Babiččině údolí po jeho »odwolfování« změnily, je paní Lída Kremerová (71).

Když ji v roce 1993 reportéři Blesku v jejím přízemním bytě jedné z hospodářských budov navštívili, byla zahořklá na všechny a na všechno. „Wolf mi tu ještě se dvěma vytrhal vodovodní trubky ze zdí a od té doby musím s kbelíky pro vodu do zámeckého jezírka.“ »Trhací komando« jí chtělo ukrást i elektroměr. Ten ale měla paní Kremerová ve dvoupokojovém bytě, kde se zamkla.

„Vodu už mám, město udělalo přípojku na zahradě,“ ukázala stará paní, která i dnes tahá plná vědra vody několikrát za den k sobě domů. „Alespoň nemusím tak daleko,“ říká rezignovaně, „lepší už to asi nebude.“

Wolfovi platila nájem 150 korun, teď tři sta. „Ale to kolem je už lepší, chodí sem i víc lidí, a taky se tu hodně opravuje. Všechno kolem, co tu je, si to zaslouží.“ Stejně jako Babička a Božena Němcová, díky které je údolí národní kulturní památkou.

e.44 ( 23. ledna 2012 14:35 )

) ( ( ) / / ! ! / !

zahorak1 ( 16. ledna 2012 08:22 )

Pekne o mne, páči sa mi to!!

zahorak1 ( 16. ledna 2012 07:30 )

Tomik07, ozaj si myslíš, že by som chcel provokovať?

zahorak1 ( 16. ledna 2012 07:16 )

Bojovný husito, s japonsko-švábskými koreňmi!! Božena Nemcová (alias Barunka) bola nemanželská dcéra jednej francúzskej markízy, ktorá obšťastňovala kde-koho vo Viedni (ve vídni - lebo vy, naši bratia Češi, si hodne spotvorujete mená miest). O jej výkonoch na Slovensku - manžel robil tuším finančáka niekde pri Veľkom Krtíši - sa po Slovensku všeličo!! A čo sa týka Tvojich stavebných narážok, daj si tam miesto Slovenska, či Oravy Deutschland a máš pravdu!! Lebo neviem, či husiti postavili - svojho času - v Čechách čo len "kozí chlívek"!!!

husqarnowicz ( 15. ledna 2012 19:38 )

Ještě se od tebe třeba časem dozvíme, že Němcová byla stejně jako její babička roduverná Slovenka z pod Tater, přičemž ji rodiče-drotári při cestě za výdělkem pohodili v Čechách a že Staré bělidlo postavila podle vzoru oravských drevenic nejmenovaná stavební firma z Horních Uher.

Zobrazit celou diskusi