Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotograf ukazuje mrtvoly i mrzáky

Autor: Ondřej Požár, šim - 
5. listopadu 2010
08:24

Skandální? Hnusné? Zajímavé? Všechny tyto přívlastky se hodí k výstavě černobílých fotografií amerického fotografa Joela Petera Witkina (71). Ta je až do 28. listopadu pod názvem Decadence Now! (Dekadence teď!) k vidění v brněnském Domě umění.

Witkin se v tvorbě věnuje zátiší a portrétu, ale jeho fotky jsou provokativní. Jako modely totiž využívá třeba transvestity, zmrzačené lidi nebo i siamská dvojčata. Nezřídka také fotografuje naaranžované lidské mrtvoly, nebojí se po užít třeba uřízlou hlavu starého muže!

„Netvořím, abych pobuřoval lidi. Fotografuji smrt, protože je to součást života,“ tvrdí Joel Peter Witkin, jehož černobílé fotografie jsou součástí všech významných fotografických sbírek. Některé jeho snímky na brněnské výstavě jsou však natolik pobuřující, že do expozice by podle doporučení pořadatelů neměly chodit děti a mládež mladší 15 let, protože je pro ně výstava nevhodná.

„Líbí se mi to! Připadá mi to zajímavé, i když některé fotografie jsou určitě provokativní. A je vidět, že autor si s některými fotkami docela pohrál, když je aranžoval,“ řekla Blesku jedna ze studentek, které na výstavu přišly.

Temná bizarní zátiší

Slavný americký fotograf Joel Peter Witkin se narodil v Brooklynu v roce 1939. Proslavil se temnými, bizarními a mnohdy šokujícími zátišími a portréty. Fotí tělesně postižené lidi, masochistické výjevy, transsexuály či aranžovaná mrtvá těla.

Fotografie jsou černobílé, působí zašlým dojmem a stylizací připomínají ateliérové záběry z počátku 20. století. Podle teoretiků umění Witkin pracuje s ošklivostí jako s pozitivní výtvarnou kvalitou.

ondra74 ( 6. listopadu 2010 15:21 )

autor snimku je dobytek, podobne jako Kobzanka s jejim kalendarem. Kde jsou hranice esteticna, kam az nekreri pitomci zajdou, jenom proto, aby vydelali nejaky ten obolus?

dobrotka ( 6. listopadu 2010 13:15 )

sorayaf ( 5. listopadu 2010 21:48 )

Proč mi nadáváš? Na takovou výstavu bych nešla, na odpornosti nechci koukat. Jestli si tam autor aranžuje svoji maminku nebo dědečka, je jeho věc. Třeba se u toho může i ukájet, ale mě se hnusí co dělá. Kdybych měla x jako v Česko má talent, tak ho dám. Že ty se po něm chceš opičit a dostat do Blesku. Už jsem na to přišla.

znojmacka ( 5. listopadu 2010 18:04 )

dneska je umění spíš najít něco "normálního".. oni MUSÍ šokovat, jinak by si nejspíš ani neškrtli. Umění by mělo povznášet, umělci tohoto typu jsou povznešeni nejspíš pernamentně, zákonitě musí v něčem jet.. ..

zaviracispendlik ( 5. listopadu 2010 17:07 )

a to jim vadí Kobzanová s kalendářem

Zobrazit celou diskusi