Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Jedinečná výstava v Galerii Rudolfinum: Už jste někdy šnupali diamanty?

Autor: Kateřina Kycltová, jsimk - 
8. prosince 2011
19:30

Galerie Rudolfinum v Praze hostí unikátní výstavu snímků světoznámého amerického fotografa Davida LaChapella (48). Je to vůbec poprvé, co mohou lidé obdivovat všechny jeho zásadní fotky pohromadě. Před LaChapellovým objektivem kdysi stál například i zpěvák Michael Jackson (†51) a Marilyn Manson (42), modelka Naomi Campbell (41) nebo herečka Uma Thurman (41). K vidění je zde i známá fotografie transsexuála Amandy Lepore šňupající diamantový prášek.

Úplné prvotiny, vrcholné snímky z přelomu tisíciletí i fotografie z nedávné doby. To všechno mohou návštěvníci pražské Galerie Rudolfinum obdivovat až do 26. února na výstavě mapující tvorbu fotografa Davida LaChapella.

Mezi vystavovanými kousky nechybí ani ústřední velkoformátové barevné snímky zobrazující změti těl nebo černobílé akty z počátku LaChapellovy kariéry. Fotografa však proslavilo období, kdy působil v amerických módních časopisech a fotil hvězdy Hollywoodu. Na pražské výstavě tak nechybí snímky Michaela Jacksona, zpěvačky Björk a dalších celebrit.

„Se svými spolupracovníky a modely se při fotografování cítím být napojen na společnou magickou vlnu, která vždy poznamená konečný výsledek díla,“ uvedl sám fotograf při úterním zahájení své výstavy v Praze a zdůraznil, že jeho fotografie jsou inscenované, nikoli však digitálně upravované.

Řekli o výstavě

Robert Vano, fotograf: „Fotografie se mi velmi líbí, i když to není úplně můj styl. Jsou totiž příliš barvité.“

Milan Knížák, bývalý ředitel NG: „Tyto fotografie znám, ale podle mě jsou to laciné kýče. Výstava mě nezajímá.“

Informace k výstavě "Tak pravil LaChapelle"

Místo ... Galerie Rudolfinum, Alšovo nábřeží 12, Praha 1, 110 01

Otevírací doba ... út – st, pá – ne: 10:00 – 18:00, čt: 10:00 – 20:00

Vstupné ... Plné – 130 Kč, snížené – 80 Kč

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi