Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Umělkyně Alena Kupčíková: Své obrazy tvořím z ženských chloupků

Autor: Kateřina Kycltová - 
3. listopadu 2011
07:26

Pobouření a následná cenzura. Přesně takové reakce vzbuzovala díla, která se vystavují v pražské galerii Vltavín. K vidění zde tak je například obraz složený z chloupků z dámského přirození nebo objekty menstruujících žen. Výstava Cenzurované umění je v galerii do 11. listopadu.

Tři autoři, tři bývalí spolužáci, tři kamarádi. Tak by se dala charakterizovat trojice autorů, kteří v Praze svá kontroverzní díla vystavují. „Společnost nás bere tak, jako že chceme provokovat. My ale pouze otvíráme otázky, kterých se jiní bojí,“ vysvětluje první ze tří autorů Alena Kupčíková.

Jejím uměleckým materiálem jsou chlupy z dámského přirození. Výsledkem je pak obraz s ženskou postavou vytvořený právě z ženských chlupů. „Lidé se mě ptají, jestli mám i v dnešní době dostatek materiálu. Mám. Ženy mi své chloupky samy posílají. Ty po třicítce se totiž holí méně,“ dodává umělkyně.

Dalším dílem, které při své oficiální výstavě přivolalo cenzuru, a teď ho tedy najdete v galerii Vltavín, je například plastika s názvem Princezna. Její autorka Markéta Korečková na ní vyobrazila menstruující ženu. „Když tento objekt vystavovali na radnici v Pardubicích, tak přes něj vždy, když šli kolem svatebčané, přehodili prostěradlo. Nakonec ho dali pryč úplně,“ vypráví Alena Kupčíková. Posledním autorem je Ján Macko, jehož nejkontroverznější dílo představují lidské kůže pověšené na ramínkách na šaty.

breb ( 18. listopadu 2011 20:47 )

Každý ma svůj názor na toto ´´ umění´´ , ale některé názory jsou až dost vulgární!!! A to mi připdá ještě horší než zobrazení těchto děl!!!Jinak ano i h.ovínka jak tu již někdo zmiňuje se používají i jako barva na obrazy.....

znojmacka ( 3. listopadu 2011 14:48 )

..no, kdo ví, co v tý hlavě měla úplně původně.. možná ji i zezačátku mohlo napadnout, jít nabídnout svůj menstruující výtvor jako umělecký objekt do nějaký luxusní restaurace a kámošovi mohla doporučit, že by se ta "lidská" kůže mohla skvěle vyjímat v prodjně kožený galanterie.. vygumovaná je na to očividně dostatečně..

e.44 ( 3. listopadu 2011 12:34 )

marie60, asi by jsi byla hodně překvapená, kolik skutečných světově uznávaných umělců, podle doložených pramenů, přimíchávalo do svých barev výkaly a jiné fujtajblíky. Raděj ti je sem nebudu vypisovat. Nad obrazy většiny z nich se až tají dech. A některým lidem by se mohl přestat tajit, kdyby věděli, co bylo při jejich vzniku použito. A to by byla škoda.

e.44 ( 3. listopadu 2011 12:28 )

No nevim Znázornění menstruující ženy, jako téma, nic proti, ale to provedení se mi nelíbí. Obraz z chloupků, proč ne? Ale opět to provedení Při troše snahy to samé provedení dokáže načrtnout i podprůměrně nadaný kreslíř. Schválně jsem si to zkusila a nedopadlo to zle a to skutečně žádný talent nejsem.

kacota ( 3. listopadu 2011 11:11 )

Mne toto "umenie" nič nehovorí a zdá sa, že nie som sama Mohli by títo umelci ešte hned pri vstupe natierať ľuďom hov.no na hlavy alebo vylievať za krk moč ..Niektorým sa to údajne veĺmi páči, tak by zaujali ešte viac, nielen abstraktne, ale doslova " na telo"

Zobrazit celou diskusi