Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Da Vinciho obraz ukrývá datum konce světa

Leonardo da Vinci
 (Autor: Profi media.cz a abl)
Autor: Zuzana Pšenicová - 
25. dubna 2010
05:00

Nástěnný obraz Leonarda da Vinciho Poslední večeře Páně z milánského kláštera Santa Maria delle Grazie vzbuzuje už od svého vzniku na konci 15. století obrovské dohady.

Mnohá zkoumání dokázala, že v sobě skrývá několik tajemství a že bude ještě trvat, než všem přijdeme na kloub. Naposledy italská vědkyně Sabrina Sforz Galitzi odhalila, že nápis nad hlavou Ježíše Krista naznačuje rok, kdy přijde konec světa.

Záhada ženy na obraze

Tuhle otázku naposled kladl Dan Brown v knize Šifra mistra Leonarda. Je apoštol po pravici Ježíše Krista žena? Rozvinul tak hypotézu, že se Ježíš oženil s Marií Magdalenou a že spolu dokonce měli dítě, jehož potomci žijí dodnes. Pravda je ta, že postava po pravici Ježíše se od ostatních odlišuje výrazně feminními rysy. Církev ovšem mnoho staletí toto manželství urputně odmítá.

Záhada zvířetníku

Astrologové tvrdí, že postavy kolem Ježíše Krista nejsou seskupeny po třech náhodně. Údajně mají být zosobněním jednotlivých znamení zvěrokruhu. Zprava doleva by tak měli být apoštolové coby představitelé znamení Ryb, Berana, Býka… Údajně se to dá poznat i podle gest a výrazů.

Zakódované datum

Na reprodukcích není zřetelně vidět, že okno za Ježíšovou hlavou má nahoře oblouk, v němž je nápis. Podrobně ho zkoumala italská vědkyně Sabrina Sforz Galitzi, která prohlásila, že obsahuje matematický a astrologický rébus. Poselství v něm obsažené tvrdí, že lidstvo zahubí světová potopa. Začne 21. března 4006 a skončí o osm měsíců později. A proč všechna svá poselství Leonardo kódoval? Ve své době by čelil obvinění z kacířství a byl by stíhán církví. Záhadný nápis podle italské odbornice obsahuje znaky zvěrokruhu a 24 písmen abecedy, která představují 24 hodin. Podrobnou analýzu prý vědkyně zveřejní v připravované knize.

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci | Profi media.cz a abl

Záhada malby

V Leonardově době se nástěnné obrazy nanášely na čerstvou vápennou omítku. Pro Poslední večeři si ovšem umělec vybral zcela nezvyklou techniku – nanášel temperu na suchý podklad. Proč? Zdá se, že chtěl na obraze pracovat velmi pomalu. Maloval s přestávkami skoro tři roky, což tehdy nebylo běžné. Výsledkem bylo dílo, které dodnes dělá dojem obrazu za obrazem.

Záhada kompozice

Kompozice obrazu pod geometrickým pravítkem ukazuje naprosto přesné parametry. Přesně v průsečíku úhlopříček obrazu a vodorovné a svislé osy se nachází Ježíšova hlava. Vědci zkoumali nejrůznější úhly na obraze a dospěli například k poznání, že když berou obraz jako zeměpisnou mapu, přesně udává zeměpisnou šířku Jeruzaléma!

 


 

UNIVERZÁLNÍ GÉNIUS

Leonardo da Vinci (1452-1519) byl jedním z nejvšestrannějších umělců své doby. Malířství, v němž vytvořil řadu nesmrtelných děl (kromě Poslední večeře například Monu Lisu nebo Jana Křtitele), bylo jen jedním z oborů, jimž se věnoval. Byl také sochařem, spisovatelem, anatomem, stavitelem, technickým vynálezcem. Jeho rukopisy najdete dnes roztroušené ve dvaceti městech světa. Jeho plány ovšem celý život brzdily finanční prostředky. Proto se jen malou část podařilo uskutečnit. V Itálii cestoval od města k městu a nakonec ho osud zavál až do Francie, kde byl oblíbencem krále Františka I. a kde také zemřel.

anasyi ( 7. května 2010 16:20 )

mrdinku,malem jste se trefil,ale Sabrina uvedla pouze tri zastupce ze znameni ve trech elementech.Zastupce elementu vzduchu neuvedla,takze pokud se podivate pozorne,vaha je znatelna a blizenci tez,tzn.,jim schazi vodnar.Jinak jsou vsichni po trech.Vodnare drzi Magdalena na leve ruce,ma dite prikryte prehozem.Takze i podle barvy prehozu,by se dalo rict ze to byla dcera.Jinak vam dekuji

anasyi ( 7. května 2010 16:11 )

je fakt,ze povecerelo 12 apostolu spolecne s Kristem,ale je znazorneno pouze 11 znameni zverokruhu.Jedno znameni tam chybi v elementu vzduchu.Takze po levici Krista stoji v elementu ohne znameni zveroktuhu:beran,lev a strelec,ktery mimochodem komunikuje z vahou a ukazuje smer,ukazuje na pannu po pravici Magdalenu.Dale jsou tam dalsi dve znameni zverokruhu,v elementu vzduchu a to je vaha a blizenci,treti znameni tam neni,ani nemuze byt,nebot pokud se podivame poradne na strelce a zeptali bychom se,kde je vodnar,strelec nam ukazuje,ze ho Magdalena drzi v naruci.Po pravici Krista:panna Magdalena,byk,kozoroh v elementu zeme.Element vody zastupuji znameni rak,ryba,stir.Kdyz da Vinci maloval obraz posledni vecere Pane,Magdalena pri teto veceri drzela jejich dite,maleho vodnare.Neukazuje vaha dve misky ktere strelec presouva svym posunkem k Magdalene?Jinak obraz ma dalsi zajimavosti. Ja si osobne myslim,ze zadny letopocet o konci sveta obraz neukriva,ale spis ukonceni pokrevnosti.

milo ( 26. dubna 2010 13:55 )

A koho to zajímá, že v roce 4006 bude potopa? Já už tady nebudu a silně pochybuju že lidstvo jako takové tady bude taky se svými destruktivnímy a vražednýmy sklony se bud vyvraždíme navzájem a nebo nás zabije planeta Země sama...tak nevim proč řešíte takové blbosti...stejně jako že vyhasne Slunce, to taky nikoho nezajímá, za 5 miliard let tu možná nebude po planetě Zemi ani stopa...natož po lidech...pořád chcete být nesmrtelní ale vůbec si neuvědomujete o co by lidé nesmrtelností přišli. Nesmrtelnost by znamenala konec ještě zákeřnější a nezvratnější: konec vývoje druhu. Neexistuje-li smrt, přeruší se předávání genetické výbavy i vědomostí. Následkem toho by postupně zanikl pud sebezáchovy, který člověka nutí rozmnožovat se v zájmu přežití druhu. Stanou se z nás řasy, které sice jsou nesmrtelné, protože se rozmnožují nepohlavně, ale nejsou nezranitelné, což znamená že jediný mráz či sebemenší klimatická změna je může zahubit...a tak by to bylo i s lidmi....že nejsou lidé smíření se smrtí, je pouze jejich chyba....bát se smrti je přirozené, ale být nesmrtelný je srabáctví a jasný konec lidského pokolení...

odol ( 26. dubna 2010 04:02 )

Nevím,jestli je pravda,co píše Blesk,ale pamatuji si,že jeden desátník na vojně říkal,že konec světa bude,když bude mít ženské přirození zuby,tak nevím....

mrdinek ( 25. dubna 2010 23:59 )

pouze z hlediska laickeho,ze bud nam blesk predlozil spatny preklad,nebo-li ceka na nase reakce.Ridil jsem se tim,ze pokud se podivam z prava doleva,meli by zacinat apostolove coby predstavitele zverokruhu,cili znameni a to od Ryb,Beran,Byk,udajne se to da poznat i podle gest a vyrazu.Cili ja jako laik jsem videl,ze prvni z apostolu z prava doleva je typicka vaha,coz jeho gestem jsou dve ruce nastavene do tvaru misek.Takze jsem sel k jadru veci od znameni vahy.Pokud bych sel z leva doprava,zacal bych od strelce a dosel k vaze.Jsem na diskuzi kratce takze mam za to ze blesk nam podava presvedcive informace,ale pokud by dotycna dama italska vedkyne Sabrina toto predlozila do sve knihy,dovoluji si rici,ze by nam predlozila prevraceny pentagram.

Zobrazit celou diskusi