Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jedlý pop art: Cereálie lahodí oku i žaludku

Autor: šim - 
22. srpna 2008
13:19

Funkce cereálií je pro většinu konzumentů jasná. Zasytit! Pro Ryana Alexieva jsou více než energickou náloží potravou duševní. Jeho umění je fakt 'jedlý'

 

Mozaika 21. století. Přesně to je výsledek umělecké činnosti amerického umělce s bulharskými kořeny Ryana Alexieva.

Ryan Alexiev Ryan Alexiev | Ryan Alexiev's Offical Website

Z pestrobarevných snídaňových cereálií vytváří portréty osobností, které hýbou dnešní dobou. Škála druhů 'křupinek a lupínků' přímou úměrou kopíruje výběr zpodobňovaných. Pamela Anderson, Larry King, Usáma Bin Ládin, křesťanská vyobrazení.

Cereální Pamela Anderson Cereální Pamela Anderson | Ryan Alexiev's Offical Website

Ryan Alexiev svého diváka nechce pouze pobavit. Svou poslední výstavou nazvanou Země milionu cereálií se snaží upozornit na americký konzum a na to, jaký vliv má tato oblíbená americká snídaně na tělesné schránky jejích pojídačů. Vždyť ve Spojených státech se více než 400 druhů těcho (pře)slazených pochoutek.

Elektrická lžíce

Ironii není ušetřen ani další z nápadů tohoto umělce. Vyrobil totiž první elektrickou lžíci na světě, ta je navíc celá z opravdového zlata. Jak Ryan říká v popisce tohoto bezesporu převratného vynálezu, použitím této lžíce se doba jídla zkrátí až o 75 %. Což je pro dnešní uspěchanou dobu pomoc opravdu ze zlata.

Zlatá lžíce v originálním balení Zlatá lžíce v originálním balení | Ryan Alexiev's Offical Website

Malá potíž může být v tom, že se vlastně příliš nenajíte. Tudíž ani nepřiberete. Kalorie, které do sebe náhodou dostanete lapením letícího sousta, spálíte při následném zametaní toho, co jste chytit nestačili.


To musíte vidět! Demontrativní video najdete zde.

Zlatá lžíce v praxi Zlatá lžíce v praxi | Ryan Alexiev's Offical Website