Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šimpanzí samičky: Nevěrnice z pralesa

Šimpanzi
Šimpanzi  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: em - 
10. srpna 2008
05:00

Pro šimpanzí samičky je sex s vícero různými partnery důležitější než být jen s jedním, byť třeba tím největším a nejsilnějším šimpanzem.

Toto na první pohled lehkovážné chování je však promyšlená strategie, jak chránit životy svých potomků.

Proč jsou 'šimpanzice' tak přelétavé? To zjišťoval Němec Tobias Deschner z Lipska se dvěma skotskými kolegy. Výzkumný tým v deštném pralese v Ugandě pozoroval chování šimpanzů celých šestnáct měsíců.

Pozornost věnovali zejména samičkám a jejich způsobu vyhledávání partnerů na páření. A přišli na neobyčejně zajímavý jev. Sex s vícero partnery mají opice proto, aby ochránily svoje mláďata. Dosud byli vědci přesvědčeni, že hlasitý křik samiček má mezi šimpanzi vyprovokovat rivalitu a chuť o opice bojovat, podle nejnovějších výzkumů uvedených odborníků však chtějí samičky hlasitým voláním na sebe upoutat co nejvíce pozornosti.

A právě tady začíná strategie opic, jak co nejlépe ochránit své budoucí potomstvo. Po pohlavním styku s vícero samci totiž samice dostávají své partnery do těžkých pochybností. Ti potom netuší, od kterého z nich mláďata vlastně jsou. A protože nevědí, nejsou-li malé opičky náhodou jejich vlastní potomci, nemůžou je ani zabít. Zabíjení cizích mláďat, a tedy i budoucích sexuálních rivalů, je jinak u těchto zvířat úplně přirozené.

Taktéž se ve všech potenciálních otcích okamžitě probudí snaha úzkostlivě chránit 'svoje' mláďátka před agresivními zvířaty a jinými nástrahami. Takže namísto nemilosrdných zabijáků se ze všech šimpanzů, kteří se se samičkou pářili, stávají starostliví tatínkové. Velmi rafinovaně si to ty 'šimpanzice' vymyslely!


 

Thajci žijí v chrámu se šelmami. Článek zde.