Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Malý notorik, co se nikdy neopije

Tana péroocasá
Tana péroocasá  (Autor: Archiv)
Autor: INT, vk - 
1. srpna 2008
09:24

Tana péroocasá je malé nenápadné zvířátko, které vypadá trochu jako veverka. Ale v poměru ke svému tělu dokáže vypít neuvěřitelné množství alkoholu.

Dokonce takové, že by člověku způsobilo smrt! Ve chvíli, kdy by celá hospoda ležela pod stolem, tana by zvesela hopsala po stromech a 'nasávala' dál...

Tento stromový primát získal své jméno podle svého ocásku, ale široce známý je jako nezdolný pijan! Většinu jeho potravy tvoří přirozeně zkvašený nektar palem, který může obsahovat až 4 % ethanolu. Jedná se tedy o množství alkoholu, které je obsažené třeba v jednom pivu.

I přesto, že je tana všežravec, většina její potravy se skládá převážně z "alkoholového nektaru". Jeho konzumací stráví denně i dvě hodiny. Přesto podle vyjádření vědců nezanechává požitý ethanol v těle zvířátka sebemenší stopy. Člověk by v takovém případě upadl do stavu těžkého bezvědomí, případně by mu takováto otrava mohla způsobit smrt. Tana je však zcela při smyslech, svěží a nejeví sebemenší známky opilosti.

Vědci se zaměřili na výzkum tany, při kterém chtějí poodhalit proces, kterým se tak malý tvor dokáže bránit opilosti, a jakým způsobem dokáže alkohol odbourávat. Doufají, že získané poznatky jim pomohou s hledáním prostředku proti otravě způsobené alkoholem.


Tana péroocasá

Tany jsou malá zvířatka podobná veverce, pocházející z Jihovýchodní Asie. Jsou to všežraví, částečně stromoví savci.

Mají štíhlé tělo a dlouhý huňatý ocas, na všech končetinách pět prstů s drápky, poměrně velkou mozkovnu, uzavřené očnice, pohyblivé boltce a lysý protažený čenich.

V minulosti byly využívány při výzkumu stresu, který se u nich projevuje zježením ocasu.

Nejprimitivnější tanou je tana péroocasá, jediný zástupce rodu Ptilocercus, jejíž vývojová větev se od ostatních tan oddělila asi před 63 miliony lety.

Zdroj: Wikipedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině