Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Člověk – nebezpečný predátor bez empatie!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: kol, INT - 
29. července 2008
18:57

I přesto, že týrání zvířete se těžko prokazuje, na novinových stáncích nás skoro každý den překvapí nějaká další surovost spáchaná na zvířeti tak drsným způsobem, že stojí novinářům za to, aby o tom napsali.

Státní veterinární správy ČR si nechala vypracovat speciální analýzu, z níž vyplývá, že mazlíčci chovaní pro oblibu a potěšení – tzv. zájmová zvířata, strádají dvakrát častěji než ta hospodářská, určená k chovu.

Zvířata určená k chovu jsou totiž pravidelně kontrolována, zatímco tvorům chovaným pro soukromé účely věnují inspektoři pozornost až ve chvíli, kdy jejich majitele někdo z okolí nařkne ze zanedbání péče a udá.

V následujícím přehledu najdete ty nejzávažnější případy mučení a zabíjení zvířat, které se v Česku udály jen za posledních šest měsíců.


  • (27.7.2008)

Utýrali kotě


Nebývale brutálně umučili kotě dva školáci (9 a 14) v Brně. Nezletilí tyrani nebohé zvíře bili krumpáčem, lyží a nakonec ho ještě podpálili. Mučení koťátka zahlédli další tři chlapci ve věku 12 až 13 let a řekli to majitelce zvířete. Ta na nezletilé surovce zavolala policii. Incident se odehrál v Šámalově ulici v Brně-Židenicích. Tuto část města, v níž bydlí sociálně slabí lidé, považují Brňané za místní romské ghetto.


  • (22.7.2008)

Ilegální psí jatka objeveny na Mostecku

Stáli v otvoru ve zdi v prvním patře a štěkali až do umdlení. Tři pejskové chtěli na sebe upozornit. Vypadalo to jako volání o pomoc. Jako by věděli, co je čeká. Krutá smrt na ilegálních jatkách v obci Chvojkovice-Srbov na Chebsku.

Foto: 

Hafani byli zavřeni v rozpadající se stodole, kde ochránci zvířat uviděli hrozné obrázky. Vietnamci zde totiž kromě krav a kachen zabíjeli i psy. Zvířecí záchranář Karel Bobál (43) z Tachova by si hafany ihned vzal. "Nechci, aby skončili na pekáči. Takový konec si nezaslouží. Štěkali a kulili na mne smutně oči. Chtěli pryč. A já je nemohl vzít s sebou," líčí smutný příběh Karel Bobál, který kdyby vstoupil na pozemek a zvířata zachránil, dopustil by se paradoxně trestného činu sám.


  • (18.7.2008)

Stáhl psa z kůže!


Řezník Josef Jaša je vinen! Letos v březnu ubil psa svého kamaráda Aloise Klačánka a pak ho stáhl z kůže! Soud ve Zlíně mu včera za to uložil dvouletý podmíněný trest. Jaša také musí zaplatit 50 tisíc korun pokuty, jinak půjde na čtyři měsíce do vězení.

Foto: 

"Psa jsem zabil," přiznal Jaša na policii. Tvrdil ale, že mu pes rdousil slepice a kůzle. K soudu obžalovaný raději nepřišel. "Než psa usmrtil, zvíře trpělo a kvílelo bolestí," konstatoval soudce. V kůlně pak psa pověsil za nohu, odřezal mu hlavu a tlapky. Jaša se údajně Klačánkovi dodnes ani neomluvil. Před několika dny mu poslal složenkou tisíc korun.

Foto: 

"Ty peníze nepřijímám", prohlásil Klačánek. Soud nepřistoupil na požadavek Jašova advokáta, aby se stíhání podmíněně zastavilo. "Jako řezník vidí v každém zvířeti jen kus masa. Způsob usmrcení psa, kterého chtěl dále zpracovat, byl cynický. Neprojevil lítost", zdůvodnil soudce.


  • (15.7.2008)

Pytláci na jihu Čech brutálně zabili krávu


Otřesný případ rozčtvrceného dobytka vyšetřují policisté na jihu Čech. Pravděpodobně skupina lidí jen pár metrů od silnice naporcovala jednu z plemenných krav. Případ je o to děsivější, že zvíře pravděpodobně ještě žilo. Odříznuté obě přední nohy, jedna zadní kýta a krk. Hlava odhozená v příkopu. Tento hrůzný pohled čekal ráno pracovníky jedné agrofirmy u Radostic. Pachatelé přitom zvíře nejspíš pouze omráčili. Na místě činu ponechal pouze levou zadní kýtu, hřbet a žebra. Zarážející je i drzost zlodějů. Torzo těla totiž leželo jen kousek od frekventované silnice.


  • (23.6.2008)

Vyhodil psa z okna


Obyvatelé jednoho sídliště je zavolali s tím, že pod okny panelového domu leží pitbulteriér, kterého někdo patrně vyhodil z okna. Psa někdo vyhodil z okna ve třetím patře. Je to třináct metrů vysoko, po pádu se ještě zraněné zvíře stačilo odplazit do křoví, kde hlasitě naříkalo.
"Asi potom ho vzali na kočárek a odtáhli ho domů," řekla sousedka z domu.Večer zvíře zabavují policisté s pracovníky psího útulku a zachraňují mu tím život.
"Že tam jsou zlomený obě dvě přední nohy a že tam není masivní krvácení do dutiny břišní, to bylo jasný", vzpomíná majitel útulku. V tu chvíli začíná závod s časem. Pejsek se musel co nejdříve operovat, aby hrůzný pád vůbec přežil. Veterináři zjistili, že to není první zranění, které tento pes, kterému v útulku přezdívají Bulík, utrpěl.


  • (10.6.2008)

Ubil půllitrem svého psa


Půllitrem zabil přímo v hospodě na autobusovém nádraží v Tachově svého psa. Ještě předtím ho ale před budovou gymnázia zkopal. Pak chtěl zvíře zakopat. To vše dokázal neurvalec Karol Dadaj (31). Surové zabití psa vyděsilo v březnu celý Tachov. Policejní komisař Dadaje (31) začal stíhat. „Je to kvůli trestnému činu týrání zvířat,“ uvedl Václav Blahník z ředitelství policie v Tachově. Dadaj půjde před soud a může skončit i ve vězení.


  • (5.6.2008)

Nechal trpět stovky zvířat

Na farmě Františka Jekla našli veterináři 237 kusů uhynulých prasat a dalších 115 v zuboženém stavu. Neuvěřitelný a svým rozsahem nevídaný případ týrání prasat řeší jihlavští policisté a Krajská veterinární správa. Veterináři našli na farmě v Brzkově na Jihlavsku 237 kusů uhynulých prasat v nejrůznějším stupni rozkladu a dalších 115 v zuboženém stavu, která se navzájem požírala.

Foto: 

Všude kolem panoval nesnesitelný zápach, spousta much a červů. "Nic podobného jsme nikdy neviděli. Ještě teď jsme z toho otřeseni. Za čtyřicet let u veteriny jsem nic podobného a v takovém rozsahu nezažil," přiznal Jiří Šulc, ředitel Krajské veterinární správy na Vysočině. Z týrání zvířat je podle mluvčí policie Jaroslavy Slavíkové podezřelý sedmatřicetiletý soukromý chovatel František Jekl z Přibyslavska. "Zvířata tam musela trpět zhruba tři až čtyři měsíce. Byla bez jídla a bez vody několik měsíců," myslí si Šulc. Po příjezdu na místo našli pracovníci veterinární správy tři kontejnery, každý o objemu 120 litrů, které byly plné rozkládajících se zbytků selat. To nejhorší ale mělo ještě přijít. Nahlédnutím do objektu statku uviděli zem pokrytou dalšími mrtvými prasaty, ale i několik desítek živých, ovšem velmi zbědovaných. Veterináři pak požádali o pomoc policii, která od státního zástupce sehnala povolení pro vstup do objektu. „Na místě jsme zjistili, že ve dvou patrech objektu se nachází 237 uhynulých prasat a mezi nimi se ještě pohybuje ve velmi špatných podmínkách 115 apatických prasat, která nemají žádné krmivo a žijí zřejmě z kanibalismu,“ uvedl Šulc.


  • (28.5.2008)

Pes svázaný do kozelce nemohl dýchat

Tam nechali psa jeho majitelé zamčeného v domě bez jídla a pití, to však ještě zdaleka není všechno. Když týrané zvíře po několika hodinách proskočilo zavřeným oknem, svázali ho do kozelce. Místní lidé však měli podezření, že v této chatě dochází k týrání psa, a tak zavolali strážníky.
"Na místě strážníci spatřili rozbitým oknem na pozemku ležícího psa na zemi. Jednalo se o pitbula, křížence s rasou boxera", řekla Jana Pužmanová, mluvčí Městské policie Plzeň
A Jaroslav Voženílek, soused, říká rozlítostněně zmlátili ho a dali ho do chaty. Svázanej nohy, čumák svázanej, chudák ležel na zemi, nemohl ani dejchat.


  • (6.5.2008)

Sousedova psíka předhodil svému ovčákovi

Z týrání zvířete byl obviněn muž (33) z Choryně na Vsetínsku. Sousedovic psa, zlatého kokršpaněla, předhodil na zahradě svému německému ovčákovi. Ten na povel vzal malého hafana do tlamy a cloumal s ním, až ho zabil. "Muž pak dal mrtvé zvíře do pytle a na vozíku ho odvezl neznámo kam," řekla vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová.


  • (17.4.2008)

Mrštil štěnětem o zem a přerazil mu nohu!

Surovec z Brna přerazil štěňátku nohu! Se čtyřapůlměsíční fenkou bulteriéra praštil o zem před očima jejích majitelů. Lady, která miluje děti a je domácím mazlíčkem, má nyní za sebou náročnou operaci a šrouby v tlapě. Další zákrok pod narkózou však pejska ještě čeká. Manželé Fejerovi z Brna vyrazili ke známým na grilování a Lady vzali s sebou. Netušili, že brzy zažijí horor. Lady je ještě nezbedné štěně, a tak ji přivázali, aby se nespálila nebo neutekla. Kolem pobíhala jedenáctiletá bulteriérka jejich známého Charlie.
"Chvíli si hrály, pak na ni Lady začala vyskakovat a zkoušela, co si může dovolit. To dělají všechna štěňata. Charlie je hodná a mírná. Zavrčela. Čekali jsme, že ji výchovně pokárá, jako fena štěně, určitě by jí neublížila," líčí začátek otřesného zážitku Jiří Fejer.
Pak vzal Lady do náruče soused Vlasta Řihák a ukázal se jako nesmírný surovec. "Mysleli jsme si, že Lady zvedne a pokárá nebo poodnese dál. Jenže ji vyzvedl do výše svých ramen a vší silou s ní praštil o hrubý štěrk," dodává Jiří Fejer.
Na zemi se Lady už nepostavila.


  • (17.4.2008)

Školačka hodila kočku psům: Zvíře roztrhali!

Žákyně základní školy utýrala perského kocoura. Brutální případ týrání zvířat se odehrál v pátek 11. dubna v Bečově na Mostecku. Kočku dívka hodila přes plot dvěma rotvajlerům, kteří zvíře okamžitě zakousli. Podle informací serveru si prý školačka s kocourkem, pro kterého si nejspíš drze přišla na zahradu jeho majitelky, pohazovala na ulici a dráždila tak psy za plotem u blízkého domu. Pak ji údajně jejich chovatel okřikl a ona zvíře hodila přes plot. Podle policie ještě ale nemusí jít o trestný čin, kvůli nízkému věku navíc dívka není trestně odpovědná. Loni vyšetřovala policie v Mostě celkem tři podezření na týrání zvířat. Jen u jednoho se čin potvrdil a muži bylo sděleno obvinění.


  • (16.4.2008)

Majitelka psa nutí zvíře k zabijáckým útokům na ovce a králíky

Strach obchází městečko Jaroměřice nad Rokytnou na Třebíčsku! Zmrzačená fena sibiřského huskyho tam zle potrhala několik ovcí a zamordovala množství králíků. Lidé se bojí, že zaútočí i na děti. Za zabijáckými útoky psa stojí jeho majitelka Vlasta Š. (30). Vysokoškolsky vzdělaná žena totiž svého psa k těmto vražedným útokům přímo nutí. "Máme zjištěno, že v několika případech žena útočícímu, ale špatně se pohybujícímu psu ovci ještě přidržela," uvedla mluvčí třebíčských policistů Marcela Lavická. Podle matky svérázné chovatelky psa trpí mladá žena duševní poruchou.Policisté ji stíhají pro podezření z týrání zvířat. "V nedalekých Příložanech vyndavala lidem králíky přímo z králíkáren a dávala je tomu psu, aby je zamordoval," popsal jednání ženy jeden ze svědků události. Policisté nyní prověřují v širokém okolí případy potrhaných domácích zvířat. Mladé ženě hrozí zatím až rok vězení.


  • (9.4.2008)

U Havlovic objevili psí zabijačku

Hrůzný pohled čekal tři zaměstnance domažlické radnice v místě někdejší tržnice Asiatů za Havlovicemi, naproti čerpací stanici Pinka. U stánků, které obývají Vietnamci, nalezli zabitého, srsti částečně zbaveného psa, ale také poházené vnitřnosti. "Správce havlovického recyklačního dvora mne upozornil na to, že u bývalé tržnice, kde bydlí ve stáncích několik Vietnamců, dochází ke znečišťování životního prostředí. Druhý den znovu telefonoval a urgentně požadoval naši návštěvu, neboť u stánků byl zavřen pes, který nepřetržitě štěkal," uvedl domažlický místostarosta Dalibor Kubů. Následně se na místo vydala pracovnice odboru životního prostředí v doprovodu dvou strážníků. U stánků nalezli v látce zabaleného zabitého psa. K hrůznému objevu přivolali okamžitě policisty. "Provedl jsem laické ohledání mrtvého zvířete. Zjistil jsem, že má roztříštěné temeno hlavy a na levé straně krku bodnořeznou ránu. Zřejmě byl vykrven. Měl také částečně odstraněnou srst z oblasti břicha a zad," uvedl vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Domažlicích Petr Šmíd, který k Havlovicím přijel se svým zástupcem Václavem Kadlecem. Stav psa vzbudil ve všech přítomných dojem, že byl zabit podobně jako domácí prase, vykrven a potom spařen, aby mu mohla být snadněji odstraněna srst.


  • (4.4.2008)

Soud: Takové chování je zvrhlé

Sto dvacet hodin veřejných prací a dvanáct tisíc korun pokuty. Tento trest včera vyměřil okresní soud ve Frýdku-Místku jednadvacetiletému Valdemaru Kostkovi, který na toulavou kočku poštval svého pitbulteriéra a pak jí rozšlápl hlavu.

Foto: 

Nechutný příběh, který se odehrál v červenci roku 2006 v zahradní restauraci hotelu Morávka ve stejnojmenné obci v Beskydech pobouřil nejen ochránce zvířat. Parta popíjejících mladých lidí kruté týrání kočky nahrála na video a letos v lednu se otřesné záběry objevily na internetu.

Foto: 

"S rozsudkem jsme maximálně nespokojeni. Valdemar Kostka měl jít rozhodně do vězení," řekl po vynesení rozsudku Jaroslav Malý, koordinátor občanského sdružení Lovci bestií, které na případy týraných zvířat upozorňuje. "I když je vaše chování hnusné, není na to, abyste šel do vězení," řekl obžalovanému Kostkovi při vynášení rozsudku soudce Vítězslav Božoň.


  • (29.3.2008)

Policie odhalila skládku se zabitými zvířaty

Náhoda pomohla k odhalení mnoha mrtvol psů a dalších zvířat na nelegální skládce v Komorním Dvoře na Chebsku. Jednou z možností je, že psi skončili v hrncích a pekáčích asijských trhovců. Ti totiž to, že psí maso pro ně není na jídelníčku ničím neobvyklým, nijak nezastírají. "Mrtvoly zvířat na skládce objevil náhodou jeden náš kolega," reagovala na dotaz chebská policejní mluvčí Martina Hrušková. "Našli jsme asi šest psích hlav, torzo jedné kozy, telecí hlavu," sdělila Hrušková, podle níž policisté prošetřují nejen založení černé skládky, ale také, zda nedošlo k týrání zvířat. "Pokud se týrání zvířat prokáže, hrozí viníkovi až dvouletý trest vězení," uvedla policejní mluvčí. Na Chebsku, kde žije početná komunita Vietnamců, se sice o konzumaci psů velmi často hovoří, zatím se to ale nikdy nepodařilo prokázat. "Psí maso jíme, výjimkou je pouze období oslav Lunárního roku, kdy je to zakázané," řekl před časem Van Nhat Mac, který působí na tržnici Svatý Kříž u Chebu.


  • (27.3.2008)

Neznámý pachatel utopil otřesným způsobem psa

Hrůzný pohled se před několika dny naskytl dětem, které si hrály v lesíku Opičák u libereckého letiště. V tamním jezírku našly mrtvého psa přivázaného k pneumatice.
"Utýraného psa se někdo zbavil způsobem, který je pro nás naprosto šokující a nepřijatelný," komentoval případ tiskový mluvčí liberecké zoologické zahrady Ivan Langr. Přibližně desetiletého křížence se zákalem v očích neznámý pachatel přivázal vodítkem k pneumatice a hodil do vody. "Jedná se o zvlášť otřesný způsob zabití zvířete, protože jezírko je poměrně mělké a pejsek musel zřejmě dlouhou dobu marně bojovat o život," řekla Deníku vedoucí libereckého Centra pro zvířata v nouzi Bobík při Zoo Liberec Ivana Hancvenclová.


  • (11.3.2008)

Na dvoře veterinářky hnily mrtvoly koní

Podezření z týrání zvířat čelí veterinářka Marta Nevřivá z Javorníku. Vyšetřováním se zabývá krajská veteriární správa. Ta při kontrole objevila u domu veterinářky rozkládající se těla kobyly a hříběte.

Foto: 

Podle sousedů doktorka koně, ale i psy dlouhodobě týrá. "Dostali jsme oznámení, že se v Javorníku nacházejí uhynulá zvířata. Naše kontrola tuto skutečnost potvrdila. Příčina úhynu se nedala zjistit," uvedl zástupce ředitele Krajské veterinární správy Olomouckého kraje Jiří Zubal. Krajská správa už zahájila šetření. Trestný čin týrání zvířat však prozatím potvrdit nemůže. Podle zákona by totiž muselo k týrání docházet opakovaně a zvířata by musela být ve špatném zdravotním stavu, což u čtyř zbývajících koní neprokázali. "Provedeme hloubkovou kontrolu," řekl Zubal. Verdikt hygieniků se nelíbí sousedce veterinářky Ladislavě Neugebauerové, která na týrání upozorňovala. "Už loni jsme na hygienu posílali fotky koní. Měli uhnilá kopyta. Nikdo na to však nereagoval," tvrdí Neugebauerová. To, co za svůj roční pobyt v Javorníku zažila, nepamatuje.


  • (21.2.2008)

Postřelená kočka vážnou operaci přežila

Veterinářům se podařilo zachránit vážně zraněnou kočku, kterou tento týden někdo postřelil v Ostravě-Staré Bělé. V úterý pozdě večer se podrobila náročné operaci, během které jí byly z těla vyjmuty čtyři projektily, vypálené pravděpodobně ze vzduchovky. Jedna střela zasáhla oko, další krk, hruď a bederní oblast. Největší nebezpečí představovala diabolka, která zasáhla oko a skončila v lebce. "Operace se zdařila," uvedl ve středu Jan Nytra z veterinární kliniky v Ostravě s tím, že ráno již zvíře spořádalo plnou misku jídla. "To je dobré znamení," dodal Nytra s tím, že projektily jsou uschovány na klinice. "Necháváme je pro případ, že by si je jako důkaz vyžádala policie," řekl Nytra. Zvíře sice přišlo o jedno oko, běsnění neznámého střelce ale přežilo.



Soudy loni potrestaly za týrání zvířat 17 lidí


České soudy loni potrestaly za týrání zvířat 17 lidí. Je to čtyřikrát více než v předešlém roce. Vyplývá to ze statistik ministerstva spravedlnosti (MSp). To nyní připravuje zpřísnění postihů za týrání zvířete, a to ze současných 2 let až na 5 roků vězení.

"Dosavadní postih týrání zvířat v trestním zákoně je předmětem kritiky nejen ze strany osob, které se zabývají ochranou zvířat, ale i některých státních orgánů. Proto odborníci ministerstva spravedlnosti vymezili nejnebezpečnější formy takového jednání, zvýšili trestní sazby a formulovali novou skutkovou podstatu, kterou je zanedbání péče o zvíře z nedbalosti," řekla mluvčí MSp Zuzana Kuncová. Dodala, že nová podoba trestního zákoníku by měla mimo jiné umožnit náležitě opakovaný postih pachatelů této trestné činnosti a potrestání v případě týrání většího počtu zvířat. Vedou kočky a psi.

(Kočka trpěla v řetězech! Čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání