Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Výběr špatného kola může vést k impotenci

Výběr kola může ovlivnit vaši plodnost
Výběr kola může ovlivnit vaši plodnost  (Autor: AFP)
Autor: Famous - 
10. července 2008
12:02

Obezita, cukrovka, kouření, drogy a také nedostatek pohybu, to vše může vést k neplodnosti muže. Ale ve snaze shodit pár kil a zlepšit si kondici na kole může dojít k naprosté ztrátě erekce a ještě většímu zhoršení plodnosti.

Tedy pokud muži tráví na nevhodném sedle často dlouhé hodiny. Podle urologů dlouhodobý tlak sedla na pánevní dno může způsobit nevratné poškození pohlavních orgánů muže a vést k znecitlivění údu a impotenci.

Podle urologického chirurga Vinoda Nargunda z londýnské nemocnice Svatého Bartoloměje může dojít po časté dlouhodobé jízdě na nevhodném sedadle k znecitlivění genitálií, poruchám erekce a bolestivosti a podráždění kůže v rozkroku.

Ale náruživí cyklisté mohou také pozorovat zhoršenou funkci spermií, protože jejich varlata jsou v úboru na sedátku vystavována zvýšené teplotě kvůli nadměrnému prokrvení pánevního dna.

Pravidelnou jízdou na kole se také zvyšuje riziko poškození varlat a jejich zhoršené funkce. Zvláště ohroženi jsou pak milovníci horského kola, kde se nárazovitý a silný tlak v terénu ještě zvyšuje.