Jihoafrické víno lisuje svýma nohama slon Harry
Sloním vínem se snaží své tržby zvýšit jedno vinařství z Jihoafrické republiky. Většina výrobců lahodného révového moku používá k lisování stroje, někteří sázejí na starodávné šlapání panensky čistými chodidly. Ale révu vinařství Boplass drtí pod svými šlapkami slon Harry.
Tři a půl tuny vážící mazel byl speciálně vycvičen, ale podle chovatele Iana Witherse si přešlapování v kádi s révou užívá.
„Seděl jsem s Ianem Withersem a popíjel pár sklenic vína a začal mu vysvětlovat tradiční metodu lisování hroznů, které je staré již tisíce let. A pak jsme si uvědomili, že slon, nejtěžší suchozemské zvíře, nikdy podobnou práci nevykonával, tak jsme to chtěli zkusit,“ tvrdí vinař Carel Nel, šéf sklepů Boplass.
Ian pak ve svém parku vybral dvaadvacetiletého Harryho, který prý lisování vykonává nejlépe a ochotně.
„Harry byl s lidmi tak dlouho, že našim žádostem rozuměl a rychle na ně reagoval. Naprosto rozumí povelům – nohu nahoru, nohu dopředu a nohu dolů – protože jsme mu dříve každý den kontrolovali chodila, takže ho snadno lze přimět k lisování hroznů,“ vysvětluje chovatel Ian metodu spolupráce s chobotnatcem.
Limitovaná edice sloního vína Boplass vznikla v únoru letošního roku, láhev se prodává v přepočtu asi za šedesát korun. Slouží také k propagaci národního parku, v němž slony chovají a chrání před pytláky.