Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mykolog Václav Krs: Houby znám kvůli své lenosti

RNDr. Václav Krs erudovaně odpovídal na dotazy čtenářů...
 (Autor: Jiří Hadač)
Autor: red - 
1. února 2008
13:17

K dobré znalosti hub přivedla Václava Krse lenost. Nechtěl brzy vstávat, proto se musel naučit rozpoznat houby, které v lese zbyly

K dobré znalosti hub přivedla Václava Krse, jednatele České mykologické společnosti, lenost. Nechtěl brzy vstávat, proto se musel naučit rozpoznat houby, které v lese zbyly. Ostatním radí, nehledejte znalosti v atlasech a houbových klíčích, ale navštěvujte přednášky České mykologické společnosti. Zajímavé je, že on sám na jedlé houby nechodí. "To víte, když o ní zakopnu, tak ji zvednu, ale jinak sbírám houby jedovaté, protože je zkoumám. Když mám chuť na podzim zavařovat, tak si zajedu s přepravkami na jedno mé místečko a během třech hodin mám přepravky plné kloboučků."


Dobrý den, bylo pro vás těžké nahradit na postu jednatele České mykologické společnosti oblíbeného pana Smotlachu? Děkuji za odpověď. Bibiana Skorá Bylo to velmi těžké. Sám se necítím jako plnohodnotná náhrada. Pan ing. Smotlacha pracoval v Mykologické společnosti prakticky sedm dnů v týdnu (bydlel přímo v jejím sídle) a já mohu věnovat Společnosti jenom čtvrtek a několik večerů. Ale život jde dál... Dobrý den, vážně jste si udělal smaženici na Vánoce? To asi nebylo moc k jídlu... Jana Teď jste mě urazila. Byla to smaženice ze směsi penízovky sametonohé, plžatky modřínové a hlívy ústřičné. A chutnala opravdu dobře! Je normální, když jsem nad Olovím (okres Sokolov) nacházel v průběhu červen-srpen Květnatec Archerův? Porsch Ano, tato zavlečená houba z Nového Zélandu se poprvé vyskytla v Severních Čechách. Dobrý den! Které jídlo z hub máte nejraději? Je to kuba? Trdlo Vzhledem k tomu, že mí předci jsou ze Šumavy, mám několikrát do roka pravého šumavského kubu, tzn. z křemenáčů a ze stročků, zásadně udělaných na sádle. Máte pro houby vlastní přezdívky? Jakože pravému hříbku třeba říkáte Ferda? :-) Koloz Lidových názvů hub je spousta. Vyšla od dr. Šebka monografie lidových názvů hub v Čechách a na Moravě. Na podzim budu o těchto názvech přednášet. Dobrý den. Ke které houbě byste se přirovnal Vy sám? Vlastička Určitě patřím do rodu Gasteromyces - břichatky. Dala by se nějak přeci jen upravit k jídlu muchomůrka červená? Tedy samozřejmě tak, abych se neotrávila... Rozměr Muchomůrka červená obsahuje velmi malé množství toxického muskarinu. Současně obsahuje malé množství halucinogenních látek, které mohou vyvolat příznaky otravy. Použití a konzumaci muchomůrky červené nedoporučuji. Jěký je váš názor na žapmiony z volné přírody, někde jsem slyšel, že se nedoporučují ke sběru, kvůli údajné jedovatosti. Jan Kdyby byly pečárky jedovaté, nesměly by se používat v našich pokrmech. Jsou tři až čtyři v přírodě rostoucí pečárky, které po požití způsobují žaludeční potíže, např. žampion zápašní. V některých atlasech se uvádí, že šafránka je jedovatá, v jiných, že je jedlá. Jak je to správně. Přidávám jí do směsí, žádné potíže nemám. Děkuji za odpověd. Mirka Šafránka není jedovatá, ale není ani příliš chutná. Hodí se opravdu jenom k nastavení směsi. Co říkáte na zmrazování hub? A je možné zmrazené houby hned hodit do hrnce nebo je mám nechat nejprve všechny pěkne rozmrznout? To je z nich pak taky kaše... Mamka Podle mne je zmrazování hub nejvýhodnější forma konzervace. Zachovají si při tom svou přirozenou chuť čerstvých plodnic. Zmrazené houby nikdy nerozmrazuji a dávám do teplého pokrmu. Pochopitelné používám tepelně oblanžírovaných a následně zmrazených hub. Slyšel jsem, že houby se kromě naší republiky skoro nikde nesbírají a nejí? Je to pravda a proč? XXX Není to pravda. Všechny slovanské národy houby ve svém jídelníčku mají a náruživě je také sbírají. Pověstní jsou i Francouzi, viz lanýže nebo kuře na houbách. Celá východní Asie, tj. Čína, Japonsko, Korea, Vietnam, často používá houby ve svých pokrmech. Nejméně pojídají houby Anglosasové, kteří většinu hub sbírají v samoobsluhách Zdravím vás. Zajímalo by mě, jak upravené houby máte vy osobně nejraději. Smaženici, nebo třeba v polévce...? M.Pecková Smaženici si dám jednou nebo dvakrát do roka. Jinak díky své enormní mlsnosti sám vymýšlím i přebírám houbové recepty z celého světa. Zítra budu mít houbové knedlíčky ze smrkových hřibů polité smetanovou omáčkou s gorgonzolou. Je to recept ze slovenských houbařských internetových stránek. Dobrý den, to vážně něco roste... V takovým počasí??? A proč teda nejsou hříbky??? Pavel V současném období roste přibližně 90 druhů, většinou dřevokazných hub. Jedlých druhů je z tohoto množství pouze osm. Smůla je, jak říkával bývalý vedoucí Mykologické poradny ing. Kunc, že tyto jedlé druhy rostou strašně daleko od sebe. Hřibovité houby mají určitou formu soužití s listnatými i jehličnatými stromy. Jakmile listnaté stromy shodí své listy, zpomalí svůj růst a přestanou dodávat houbám látky nutné k jejich životu. Zároveň většina hřibovitých hub potřebuje ke svému růstu vyšší teplotu. Dobrý den, co bych mohla udělat pro to, abych se stala mykoložkou? Je potřeba nějaká škola? Jaké je zastoupení profesionálních žen - mykoložek? Svátková Ilona V naší republice na prstech spočítáte profesionální mykology, žen je z nich naprosté minimum. Většinou se tedy jedná o amatéry, leckdy však velmi fundované. Jinak existuje vysokoškolské studium na Přírodovědecké fakultě Karlovy university v Praze a na Palackého universitě v Olomouci, které má i mykologické zaměření. Sušíte si houby, nebo si po celý rok sbíráte čerstvé? Zdeněk Částečně suším houby, protože chuť některých houbových jídel ze sušených hub je rozdílná od těch čerstvých. Dneska většinou houby tepelně lehce oblanžíruji a po vychladnutí je dávám zamrazit. Stalo se vám někdy, že jste se houbami přiotrávil? Sandra Ježíši, to né. I já se snažím sbírat houby, které dobře znám, a vzhledem k mé mlsnosti nemusím jíst každou houbu. Ale snažím se dobře znát jedovaté houby a také o nich přednáším. Zároveň jsem v komisi pro zkoušky prodejců hub a dbám, aby prodejci dobře znali hlavní jedovaté houby. Dobrý den, zajímalo by mě, zda jste byli s panem Smotlachou blízcí přátelé. Bylo něco, s čím jste s ním nesouhlasil? Děkuji Vrzáček. Přes jeho uzavřenost jsme měli spolu přátelský vztah a vzájemný respekt. Vždy jsem obdivoval jeho až náruživý vztah k naší České mykologické společnosti. Pochopitelně jsme se někdy lišili v přístupu k moderním technologiím, které jsou pro současného mykologa nezbytné. Co vás přivedlo ke sbírání hub? Eva Celý život jsem byl líný vstávat. Když se vraceli houbaři z lesa s plnými košíky, já jsem se teprve oblékal. Takže jsem se musel naučit rozpoznat takové houby, které po nich zbyly. V této etapě jsem byl mykofág (požírač hub). A po delší době jsem znal více a více hub a stal se pomalu mykologem. Houby ale dodneška jím. Které houby můžeme konzumovat syrové? Je lepší připravovat houby na oleji nebo na sádle? Herejk Miloš 1. Ke konzumaci za syrova nedoporučuji žádné houby. Náš zažívací trakt neumí rozštěpit u buňky chitinový obal a takové houby odejdou z našeho těla nestrávené. Jiná otázka je chuťová. 2. Asi mě nepochválí zastánci zdravé výživy, ale nejlepší houby jsou na másle, pak na sádle. Zatímco olej má neutrální chuť, má však výhodu použití vyšší teploty při zpracování. Dobrý den, sbírám nyní penízovky sametonohé. Nevadí, když již několikrát zmrzli a zase rozmrzli? Zdeněk Vadí a hodně. Při opakovaném rozmrazování změnou počasí může dojít k bakteriální kontaminaci penízovek a mohlo by dojít k průjmovým onemocněním. To se týká i například jidášova ucha, které se kolikrát tváří jako čerstvé plodnice, a přitom jsou to plodnice z podzimu. Dobrý den pane Krsi, jsem houbař už řadu let a přijde mi, že je poslední dobou čím dál méně hub. Co vy na to? Myslíte, že jich opravdu roste méně, nebo to je jen můj osobní názor? Díky za odpověď Karel Díky poškození ovzduší od 50. let došlo skutečně vlivem okyselením lesů k poklesu množství i druhů hub, např. ryzec syrovinka, pravý ryzec nebo lišky. V poslední době se však tyto druhy pomalu vrací do lesa. Bohužel pomalu. Druhý problém je, že máme dneska mnoho houbařů, pro které není problém kdykoli si do lesa dojet autem. Dobrý den, je nějaká obecná poučka, jak poznám jedovatou houbu od té dobré? Díky Lucka Bohužel není. Nehledejte znalosti v atlasech a houbových klíčích, ale navštěvujte přednášky České mykologické společnosti. Od 1. března probíhají každé pondělí od 19 hodin v budově UMPRUM na Palachově náměstí. Součástí přednášek jsou i demonstrace donesených hub. Teraz rastú hlavne drevokazné huby. Je pravda, že všetky huby rastúce na dreve sú jedlé? Jana Ne. Na smrkových pařezech roste čepičatka jehličnanová, která obsahuje stejné jedy jako muchomůrka zelená. Naštěstí svým zjevem neláká. Dobrý den pane Krs. Je pravda, že houby nejsou zdravé, že jsou plné radoaktivity? Děkuji za odpověď. Zdeňka Houby sbírané na výsypkách dolů, kde se těžily kovy, mají většinou překročenou povolenou koncentraci těžkých kovů. Co se týče radioaktivity, je většina našich hub nezávadná. Dobrý den, zajímalo by mě, kolik druhů hub takový mykolog opravdu BEZPEČNĚ pozná přímo v terénu? A druhá otázka: sbíral jste houby v zahraničí? Kde nejdále a jakou nejexotičtějši? Díky, mějte se pěkne Petr Lesák 1. Erudovaný mykolog s dlouholetou praxí dokáže v terénu za pomoci lupy určit 800 - 1000 druhů hub. 2. Nejdále jsem fotografoval houbu v Yellowstoneském parku v USA, ale byla to obyčejná helmovka ředkvičková. Nejexotičtější byl květnatec Archerův.