Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šerpové chtějí být na vrcholu Everestu rekordních 24 hodin

Mount Everest
Mount Everest  (Autor: Archív)
Autor: hnz, ČTK - 
17. února 2009
11:51

 

Tři nepálští bratři se rozhodli, že stráví rekordních 24 hodin na vrcholu Mount Everestu. Berou si s sebou sošku Budhy a plánují, že se po celou dobu, kterou chtějí strávit na vrcholu hory, modlit za mír v Nepálu i ve světě.

Pro šerpu Pembu Dordžího a jeho dva mladší bratry je výstup na nejvyšší horu světa rutinou. Dohromady se mohou pochlubit šestnácti úspěšnými výstupy. Jejich rodina pochází z odlehlého údolí západně od Everestu a pět ze sedmi bratří už na vrcholu tohoto velikána (8850 m n.m.) stanulo. Pemba je navíc držitelem rychlostního rekordu. V květnu 2004 se mu podařilo „vyklusat“ ze základního tábora až na vrchol Mount Everestu za neuvěřitelných a dosud jednoznačně nepřekonaných osm hodin a deset minut. Současný rekord v délce pobytu na vrcholu hory je 20 hodin.

Bratři chtějí nahoře zůstat rozhodně déle a to za jakéhokoli počasí. "Nemůžeme vědět, jaké bude počasí. Bereme s sebou veškeré možné vybavení včetně lan. Se sněhem a větrem problémy nemáme. Jsme připraveni." Ve stanu bratři prý spát nebudou. Celou dobu, co budou na vrcholu, chtějí být ponořeni v modlitbách.

Ke zlaté sošce Budhy jim nepálští hinduisté, křesťané a muslimové přibalí ještě další náboženské předměty, charakteristické pro jejich víru. Sochu Budhy zanechají na vrcholu ve skleněné schránce.

Bratři na Mount Everest šplhali spíš jako doprovod horolezců. Tentokrát svou výpravou chtějí dosáhnout „rekordu a uznání.“ Jejich menší tým pomocníků, mezi nimiž jsou například kuchaři, s nimi půjde „pouze“ do 7900 metrů.

Na expedici přispějí sponzoři, například nepálské banky či firmy. Výprava ale nebude příliš nákladná, jako domorodci bratři nepotřebují drahá povolení jako cizinci. Na svou pouť se šerpové hodlají vydat 1. dubna a vrcholu by chtěli dosáhnout během května.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi