Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kanibalští šimpanzi se milují tváří v tvář

šimpanz
šimpanz  (Autor: abl - ilustrační foot)
Autor: PlusPress - 
15. října 2008
15:29

Zdá se, že šimpanzi bonobo, naši vůbec nejbližší příbuzní, si svou pověst mírumilovných milenců tak úplně nezaslouží. Loví totiž jiné opice.

Dosud se mělo za to, že se věnují spíše sexu než zabíjení. Teď se ale ukazuje, že aktivně loví jiné opice.

Předpokládalo se, že na rozdíl od "kanibalistických" běžných šimpanzů bonobové loví jen malé hlodavce a veverky.

Bonobové, kterým se až donedávna říkalo trpasličí šimpanzi, užívají sex jako vřelý pozdrav i jako prostředek řešení konfliktů ve skupině. Jak samečci, tak samičky jsou aktivně bisexuální.

Ale dokonce i samičky, které ve skupině zaujímají vysoké postavení, byly viděny, jak v národním parku Salonga v Kongu loví opice. Samičky přitom u jiných druhů šimpanzů neloví.

"Tato zjištění jsou velmi důležitá pro výzkum mužské dominance, agrese, lovení a upevňování vztahů - dosud jsme si mysleli, že se v tomto ohledu šimpanzi a bonobové liší," řekl doktor Gottfried Hohman, který studii vedl.

Dodal, že nová zjištění, k nimž Ústav evoluční antropologie v Lipsku dospěl, zpochybňují obecně přijímaný názor, že mužská dominance a agrese je přímo spojená s loveckým chováním.

Jak uvádí list Metro, bonobové se nám velmi podobají: má se za to, že jsou to jediní tvorové kromě lidí, kteří provozují sex tváří v tvář.

Mezi jejich další "lidské" rysy patří i to, že po čtvrtinu času chodí vzpřímeni a dokonce i lidé vidí, jak jsou tváře trpasličích šimpanzů mezi sebou odlišné.