Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Reportáž o řecké krizi: vdané ženy prosí o práci v nevěstinci, končí na ulici

50 % mladých Řeků nemá práci, je to nejvyšší číslo nezaměstaných v Evropské unii
50 % mladých Řeků nemá práci, je to nejvyšší číslo nezaměstaných v Evropské unii  (Autor: BBC News)
23. ledna 2015
13:17

Průměrná mzda se v Řecku propadla na 600 eur měsíčně (asi 16.700 korun), polovina všech mladých lidí je nezaměstnaných a ekonomika se už šest let zmítá v krizi. Jaká je atmosféra ve společnosti před nastávajícími volbami, především mezi mladými Řeky, popisuje reportáž britské stanice BBC.

Řekové jsou odhodlaní zachovat si alespoň zdání normálnosti. „Nic moc jiného už nám nezbývá,“ říkají. „Takže si klidně můžeme užívat svoje cappuccino freddo.“ Ale navzdory pití, flirtování a randění zaznamenala řecká společnost od začátku krize zásadní změnu. Dýdžej Tommy, který pracuje v trendy baru Opus na jihu Atén, líčí smutnou realitu Řeků, kteří se denně budí bez práce. „Věci ztratily část své romantiky,“ říká. „Krize vytlačila lásku na podružné místo. Jsou tu jiné věci, o které je třeba dělat si starosti. Je tu spousta žen, které hledají někoho, kdo má peníze, aby je vzal na večeři nebo třeba na dovolenou. Toho tady vidím spoustu a je mi z toho smutno,“ dodává. O kousek dál po pobřeží je klub Buzukia, kde živá kapela hraje řecké zamilované písničky.

Dýžej Tommy v reportáži popisuje, jak se krize podepsala na mezilidských vztazích. Dýžej Tommy v reportáži popisuje, jak se krize podepsala na mezilidských vztazích. | BBC News

Dav upíjející vodku hází zpěvákům červené karafiáty a notuje si spolu s nimi texty o zlomených srdcích a bolu. „Šetříme, abychom sem mohli jednou za pár měsíců zajít, a těšíme se na to,“ říká třicetiletá Katerina Fotopuluová, usazená u stolu společně s přáteli. „Na víc nemáme peníze. Vždycky mluvíme o plánech do budoucna, o tom, jak pojedeme na dovolenou, ale nikdo nikdy nic takového neudělá,“ dodala. Katerina stále žije s rodiči a sama sebe líčí jako dospělou, která musí žít jako teenager - a odsouvat skutečný život.

V porovnání s dalšími Evropany jsou Řekové stále dost konzervativní. Pro mnoho žen je velmi nepříjemná představa, že by si přivedly domů, kde žijí s rodiči, přítele. A to je v zemi, kde si spousta mladých nemůže dovolit vlastní bydlení, opravdu velký problém. „Vztahy jsou v téhle době složité,“ říká Katerina. „Nikdo ani nepomýšlí na to, že by se vdával nebo ženil a měl děti.“ Není divu, že řecká populace se čím dál tím rychleji zmenšuje, jak uvádí místní statistický úřad Elstat. Od doby, kdy Řekové podepsali první dohody o balíčku pomoci od EU a MMF, počet narozených dětí prudce klesl. V roce 2010 se v zemi narodilo skoro 115.000 dětí a do roku 2013 tento počet klesl o téměř 20.000.

Nápis na jedné z aténských zdí: Lásku, nebo nic. Nápis na jedné z aténských zdí: Lásku, nebo nic. | BBC News

Podle porodníka Leonidase Papadopulose přibylo v posledních letech nechtěných potratů – podle něj může být příčinou stres vyplývající ze strachu z budoucnosti. A líčí také případ ženy, která u něj podstoupila umělé oplodnění. Přišla a plakala, protože otěhotněla. Říkala, že přišla o práci, a žádala ho, aby jí udělal potrat, on ale tento zákrok odmítl provést.

Některé z žen, které mají děti a potýkají se s tím, jak je uživit, se uchýlily k prostituci. To potvrzuje i Sula Alevriduová, která vlastní legálně fungující nevěstinec. Počet vdaných žen, které se k ní chodí ucházet o práci, se podle ní za posledních pět let zdvojnásobil. „Prosí a prosí, ale jako legální bordel nemůžeme zaměstnávat vdané ženy,“ říká. „Je to nelegální. Takže nakonec skončí na ulici.“

ypologistis ( 26. ledna 2015 16:05 )

Vetsi pitomost o Recku jsem jeste necetl Nevjestince zasobuje v Recku vyhradne vychodni Evropa a ulice v Athenach taky trochu Afrika

naidka ( 24. ledna 2015 08:59 )

Nejen 1 hotelu. Karkulko, nějak si nedovedu představit tolik českých důchodců v nejdražší české destinaci.

zelena.karkulka ( 23. ledna 2015 22:47 )

To nemyslíš vážně,srovnávat návštěvníky 1 hotelu s celým národem

tajna1509 ( 23. ledna 2015 17:45 )

NNo a v česku je min mzda 8000 kc a jen nájem 2+1je 8800 bez elektřiny tak koho máme litovat ? Evropská unie patří víte kam..... Proč češi musí stále mít nadvládu??????? Rusi - američani -velký vzor po té frasce revoluci a teď unie -znáte tu písničku--- Tahnete do háje .......

ladybug ( 23. ledna 2015 17:28 )

Portugalská kamarádka mi řekla to samé, pracují za hotovost, aby neplatili daně. Jaksitakový blbci myslí, že může země fungovat.

Zobrazit celou diskusi