Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál francouzské policie: Známý superpolda kšeftoval s drogami

Francouzská policie na případ nasadila speciální týmy - ilustrační foto
Francouzská policie na případ nasadila speciální týmy - ilustrační foto  (Autor: wikipedia.org)
Autor: zuf - 
3. října 2011
11:59

Superpolda nebo neúplatný obhájce zákona - to jsou přezdívky, které si od veřejnosti vysloužil zástupce šéfa lyonských kriminalistů Michel Neyret za dvacet let boje proti drogám. Teď je jeho kariéra v troskách a čelí obvinění z korupce, praní špinavých peněz a obchodu se zabavenými drogami.

Michel Neyret není v podezření sám. Spolu s ním bylo obviněno i dalších pět vysoce postavených policistů a francouzskou policií tak otřásá skandál, jaký ještě nezažila. Veřejnost je v šoku, protože Neyret byl desítky let považován za vzor ctnosti a neúplatnosti, uvedl server Novinky.cz. Teď se však objevily informace o tom, že své informátory uplácel zabavenými drogami a navíc je i sám prodával.

Jak dobrou měl Neyret pověst potvrzuje i dokument Zakázaná zóna o elitním policistovi, jehož předlohou byl právě Neyret, a který před pár týdny odvysílala francouzská televizní stanice M6.

Obviněný policista se podílel také na vzniku filmu o historii kriminálního gangu Lyonská parta, který jde právě do kin.

První náznaky možného podílu francouzských policistů na obchodu z drogami se objevily už před několika měsíci. Tehdy pařížská policie odhalila odnož Kolumbijské narkomafie, která operovala právě ve francouzské metropoli. Na vyšetřování se podílí i švýcarská policie, která prověřuje stopy souvisejících finančních transakcí v místnách bankách.

Zobrazit celou diskusi