Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch v jaderné elektrárně ve Francii: Jeden mrtvý

Autor: ljš, ČTK, INT - 
12. září 2011
19:53

AKTUALIZOVÁNO: Ve francouzské jaderné elektrárně Marcoule došlo v pondělí k výbuchu. Úřady riziko úniku radiace nepotvrdily. Nejméně jeden člověk zahynul, čtyři lidé jsou zraněni, z toho jeden vážně. Podle deníku Le Figaro došlo k výbuchu po požáru v úložišti vyhořelého paliva.

Dosud z neznámých důvodů vybuchla krátce před polednem elektrická pec, která slouží ke zmenšení objemu radioaktivního odpadu. Následný požár se podařilo zlikvidovat krátce před jednou hodinou odpoledne místního času. V peci se buď spaluje textilní odpad (rukavice, blůzy či masky) nebo roztavují kovy (pumpy, uzávěry, nerezové či ocelové nástroje). Není zde prý v provozu žádný jaderný reaktor. "Jednalo se o průmyslovou nehodu, nikoli o jaderný výbuch," řekl majitel elektrárny.

Zranění kontaminovaní nebyli

V době havárie byly v peci čtyři tuny kovového materiálu se slabou či velmi slabou radioaktivitou. "Pec se nachází v prostoru uvnitř budovy. Místnost byla poškozena, ale budova zůstala nedotčena. Mimo budovu se proto nedostala žádná radioaktivita. Jedná se o průmyslovou a nikoli o jadernou nehodu," prohlásil ředitel bezpečnosti v ústavu pro jadernou ochranu a bezpečnost IRSN Thierry Charles.

Riziko úniku radiace prý ale trvá. Kolem místa výbuchu bylo vytvořeno bezpečnostní ochranné pásmo. Elektrárna leží v jihofrancouzském departmentu Gare, nedaleko středomořského pobřeží.

Marcoule, město, kde se šíří strach Marcoule, město, kde se šíří strach | Blesk

Usmrcený zaměstnanec zemřel při explozi, ne na případný únik radioaktivity, uvedlo ministerstvo vnitra. Všichni zranění mohli být ihned převezeni do nemocnic, protože nebyli kontaminováni, zdůraznily úřady. U ostatních zaměstnanců podle nich nebyla potřebná evakuace či izolace.

Nezávislá komise pro výzkum radioaktivity zároveň oznámila, že provedla nedaleko místa havárie měření a nic nenormálního nezjistila. Havárii prý nejspíš zavinila chyba některého ze zaměstnanců. Thierry Charles usoudil, že mohlo také jít o únik vody, která reagovala s roztaveným kovem.

Právě o tomto víkendu si svět připomenul půlroční výročí od havárie fukušimské jaderné elektrárny, která následovala po rozsáhlém zemětřesení a následné vlně tsunami v Japonsku.


iweee ( 13. září 2011 00:34 )

Bože. Blesk zase dělá z komára velblouda

e.44 ( 12. září 2011 23:19 )

Co to ty bleskáči zase plácaj? K požáru a explozi došlo na skládce radioaktivního odpadu skutečně pořááááádnej kus od elektrárny

marie.g ( 12. září 2011 15:46 )

Po 89 roce se tady z morálního hlediska nezměnilo nic,spíše je hůře a tak proč věřit,že se nic neděje? Když vybuchl Černobyl řekli to tehdy pozdě a neřekli, že existuje radioaktivní mrak, který dorazí za tolik a tolik dní / on se může i vracet xy krát/ A to je stejné nyní v případě Fukušimy ,jelikož nám opět nikdo nedá informace ,jak se mrak pohybuje. Stejně se neřekne, kde byl spad radioaktivity vyšší/ sdělili jen, že byl hodně nerovnoměrný/, aby se v místech vyššího spadu kupříkladu zbytečně nechodilo na houby.....Jen ať jsou občané "spokojení",že? Ale je to faleš, stejně jako opičí mateřská láska je nebezpečná a falešná.

karbid ( 12. září 2011 14:59 )

Zase lži

black7011 ( 12. září 2011 14:36 )

Sledujte Blesk.cz, zjišťujeme podrobnosti. -máte na to deset minut!

Zobrazit celou diskusi