Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vetešník a designér Velčovský rozluštil záhadu rodiny Iva Mathé! Objevil jejich ztracenou relikvii

Ivo Mathé dostal zpět ztracený vysokoškolský index svého otce Ervína.
Ivo Mathé dostal zpět ztracený vysokoškolský index svého otce Ervína.  (Autor: Facebook, archiv Blesk.cz)
16. července 2015
13:20

Záhada ztraceného indexu rozluštěna. Designér Maxim Velčovský při prohrabávání veteše na bleším trhu narazil na index jistého Ervína Mathé. Podle fotografie z roku 1932 muže velmi podobného bývalému řediteli ČT a kancléři prvního českého prezidenta Václava Havla Ivu Mathé.

"Zakoupil jsem na blešáku index Ervína Mathého. Podle obličeje bych si troufal říct, že to bude tatík Iva Mathého. A podle okolností, že je index kradenej. Kdybyste měl někdo číslo na Iva Mathého, tak mu řekněte, že ho mám u sebe a že je v dobrých rukou. Díky," napsal ve středu Maxim Velčovský na Facebook a přiložil fotografie indexu.

Reakce na sebe nechala čekat jen pár minut. "Bezesporu můj otec, děkuji. Naposledy jsem tuhle archiválii viděl v roce 1963. Rok před otcovým úmrtím," napsal pod fotografie Ivo Mathé.

Lékař Ervín Mathé podle Velčovského na studiích vynikal především v gynekologii. "To by byla škoda, neukázat další generaci :-)," vtipkoval. Přesto se nakonec rozhodl pro zcela jinou kariéru. Dostal se v ní až na vrchol. Po medicíně začínal jako sokolský lékař. Brzy se vypracoval mezi přední československé sportovní lékaře. V roce 1956 odcestoval jako šéflékař naší olympijské výpravy do Melbourne.

Zakoupil jsem na blešáku index Ervína Mathého. Podle obličeje bych si troufal říct, že to bude tatík Iva Mathého. A...

Posted by Maxim Velcovsky on 15. červenec 2015

jarypadlo ( 17. července 2015 18:58 )

Tady zase někdo psal pod vlivem: Mathého = podle vzoru soudcého-vno?

Zobrazit celou diskusi