Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chraňte děti: Vrací se černý kašel...

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Petra Hátlová - 
4. srpna 2008
05:00

Nebezpečný černý kašel je zpátky! Od začátku roku do konce července hygienici zaznamenali 226 nových případů. Je to trojnásobek oproti loňsku.

Nejvíce ohroženi jsou 'náctiletí'. Ani očkování v dětství je nedokázalo ochránit. Ministerstvo zdravotnictví proto uvažuje o posilující očkovací dávce.

Za prvních sedm měsíců loňského roku bylo v Česku zaznamenáno 74 případů černého kašle. Letos je situace mnohem dramatičtější. "Do konce července je evidováno 226 nových případů. Za stejný úsek v rámci pětiletého období je přitom průměr 165 případů," uvádí hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Nejvíce případů zatím hlásí Zlínsko, kde bylo evidováno 43 nemocných, a Liberec s 37 případy. "Nejohroženější je skupina dětí od jedenácti let výše. U těch jsme zaznamenali nejvyšší nárůst nemoci," potvrzuje Vít. A jaká opatření ministerstvo chystá?

"Bylo zjištěno, že právě u náctiletých dochází k poklesu protilátek získaných očkováním. Uvažujeme proto o tom, že kolem jedenáctého roku věku bude zavedena posilující očkovací dávka," vysvětluje hygienik.

A jaká je v současné době naděje na vyléčení? "Černý kašel je vysilující, nemocný při ní vypadá velmi zchváceně a hrozí i komplikace. Jde ale o nemoc léčitelnou antibiotiky," vysvětluje Michael Vít.


Co je černý kašel

Černý neboli dávivý kašel patřil v minulosti k jedné z nejvážnějších chorob především kojenců a malých dětí. Původcem onemocnění je bakterie Bordetella pertussis, která se šíří kapénkovou infekcí z člověka na člověka. Pro nemoc jsou typické vysilující záchvaty kašle, vedoucí často až ke zvracení. Nemoc je možné léčit antibiotiky, prevencí je v ČR plošné očkování.