Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čtenáři v diskuzi: Lanovku stavěla firma, která už dvacet let neexistuje!

Autor: lvi - 
2. prosince 2013
13:45

Páteční neštěstí v Přední Labské u Špindlerova Mlýna, kde utržená lanovka usmrtila otce rodiny a dvě děti, manželku a příbuznou těžce zranila, se podle čtenářů může opakovat. Na českých horách se údajně nachází stovky podobných lanovek a jsou tak doslova časovanou bombou.

"Známe to přeci všichni, každý, kdo měl za komunistů přístup ke zbytkovému materiálu si udělal na horách kladku se smyčkou a rozjel si na vlastní pěst černé vleky, lanovky a podobně. Kdo měl známé, tak to dokonce legalizoval a mohl to provozovat veřejně. Po převratu se nikdo na nějaká povolení neptal a ta zařízení jsou v provozu dodnes," uvedl jeden ze čtenářů.

Podle internetových diskusí, které se většinou snaží hledat příčinu neštěstí různě, je právě přítomnost prapodivně vyrobených lanovek a nákladních výtahů na horách téměř samozřejmostí.

"To, že nikdo nevíme, čí byl ten blbý nápad lézt do lanovky, která není pro přepravu osob, je jedna věc. Například nedaleko je nákladní lanovka z Černého dolu do Kunčic nad Labem, určená pro dopravu nalámaného vápence. Rozhled z ní musí být nádherný, přesto každý ví, že se tam neleze a kdo tam vleze tak musí počítat s průšvihem. Zatím víme zatraceně málo o tom, co se vlastně stalo, tak je pitomost to nějak posuzovat. Mně osobně je líto těch lidí, kteří tu tragédii museli prožít," zmínila konkrétní příklad další čtenářka.

Lanovka k Bumbálce byla zřejmě zkolaudována

Zajímavý pohled na situaci kolem zřícené lanovky nabídl čtenář, který podle vlastních slov zmíněné zařízení dobře zná. "Přilehlou chatu vlastnilo za starého režimu ČSPLO tedy Československá plavba labsko-oderská, a tato společnost ji také postavila. Tak můžou žalovat ji ,ale již asi 20 let neexistujou, takže žalovat není koho, tedy alespoň za kolaudaci," zmínil čtenář pod příznačnou přezdívkou "ČSPLO".

Podle předběžného šetření neměla zmíněná nákladní lanovka úřední povolení k provozu. Majiteli hrozí pokuta až deset milionů korun.

 

abzk ( 2. prosince 2013 19:26 )

Takže ti hrabe. Význam jasné jednoznačné věty: " Podle výsledků vyšetřování policie provozovatel o tom, že v lanovce jsou lidé, nevěděl." se dá chápat jenom jedním způsobem Další bezvýznamné poznámky si klidně nech od cesty....

mememumu ( 2. prosince 2013 18:33 )

Vim já? Možná jsi magor, možná jenom nechápeš, co někdo říká.

abzk ( 2. prosince 2013 18:30 )

Ti hrabe? Proč bych si asi tak měl vymýšlet?

mememumu ( 2. prosince 2013 18:12 )

Nesmysl, policie nic takového nemohla sdělit, protože to neví. Nevymýšlej si.

abzk ( 2. prosince 2013 17:48 )

Šlo o sdělení policie. Otázky kdyžtak směřuj tam.

Zobrazit celou diskusi