Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jedinečná výstava na Hradě: Cisaře Rudolfa II. pohřbili v pantoflích

Autor: Kateřina Kycltová, evakk - 
22. ledna 2012
06:33

Přesně před 400 lety zemřel římský císař a český král Rudolf II. (†60) Pražský hrad právě při této příležitosti v pátek mimořádně otevře své oficiální prostory, ve kterých také kdysi sám císař žil a ve kterých také zemřel. Zpřístupní se tak Rudolfova galerie, Španělský sál a Široká chodba. Bude zde výstava předmětů, spojených s Rudolfovým pohřbem. Celá akce potrvá jen deset dní. Vstupné? Pouhých 20 korun!

„Výstava se věnuje jen císařovu pohřbu. Jsou zde k vidění jak předměty s tím spojené, tak například oblečení, které měl v té době na sobě,“ vysvětlila Milena Bravermanová, kurátorka sbírek Pražského hradu. Návštěvníci se mohou těšit na exponáty, které nebyly ještě nikdy v historii v této podobě vystavovány. „Až na kopii rakve, jejíž originál se nachází v královské kryptě, jsou všechny předměty původní. Jejich hodnotu si netroufám odhadovat,“ dodala Bravermanová.

K vidění bude kompletní Rudolfův pohřební oděv, pohřební klenoty nebo nádoby na jeho srdce a mozek. „I když byly předměty i oblečení v hrobce několik stovek let, jsou kupodivu ve velmi zachovalém stavu. Je to zřejmě způsobené tím, že tělo bylo dobře balzamováno a že rakev byla zaletována,“ upřesnila kurátorka sbírek na Hradě.

Pohřební oblečení podle odborníků prozrazuje, že Rudolf II. byl středního vzrůstu a že byl poměrně tlustý. „Podle toho, že byl pohřbený v pantoflích, dále víme, že byl v době své smrti nemocný a nemohl nosit boty,“ uvedla Milena Bravermanová s tím, že císař byl navíc uložen do rakve ve dvojích punčochách.

Expozice je k vidění denně

Výstava je otevřená každý den do 29. ledna od 10:00 do 18:00 s výjimkou 24. ledna, kdy je otevřeno pouze do 16:00. Dostanete se na ni ze druhého nádvoří novým Šípkovým vchodem.

Kdo byl Rudolf II.

Rudolf II. (18. července 1552, Vídeň – 20. ledna 1612, Praha) byl nejstarším synem císaře Maxmiliána. Byl vychován na španělském dvoře v zásadách španělského absolutismu a přísného katolicismu. Ještě za života svého otce získal roku 1572 korunu uherskou a 1575 korunu českou a po smrti svého otce v letech 1576–1611 byl císařem římským. Po nástupu na trůn se snažil udržet mír s Turky, kteří zvnějšku zemi stále ohrožovali. Praha jako rezidenční město za jeho vlády dosáhla nejvyššího rozkvětu v oblasti kultury a vědy a zažila i rozvoj stavební.

Ferocactus Gracilis ( 25. prosince 2018 13:28 )

Existuje fotografia ako vyzeral oblečenie v kryptach ?. Rád by som to videl. Ďakujem

mrtvejkomunista ( 22. ledna 2012 16:15 )

Co je to za slovenský mindrák, že se čoboláci pořád vyjadřují k českým záležitostem?! Kdo se vás prosí, nemáte svých problémů dost?

abstergo ( 22. ledna 2012 16:14 )

Naopak, Rudolf II. byl balzamován velmi NEDBALE, jak dokazuje dobové svědectví španělského vyslance, který jeho nabalzamované tělo viděl.

pohadkamaje ( 22. ledna 2012 16:13 )

Ty nejsi pes ale hovado.

majojo ( 22. ledna 2012 11:48 )

Popisky pod foto nemohly být inteligentnější. Nebo snad ano?

Zobrazit celou diskusi