Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Varnsdorf: Znovu pochodují stovky lidí, 5 z nich zatkla policie!

Těžkooděnci brání davu dojít k ubytovně Sport, kde žijí převážně Romové
Těžkooděnci brání davu dojít k ubytovně Sport, kde žijí převážně Romové  (Autor: Blesk)
Autor: evak, ČTK - 
3. září 2011
18:59

Několik stovek lidí pochoduje Varnsdorfem. Na náměstí se sešlo asi 250 lidí, k davu se po cestě městem přidávají další stovky lidí. Protestní pochod proti růstu kriminality Romů ve Šluknovském výběžku svolalo bez oficiálního ohlášení neonacistické hnutí Svobodná mládež.

Po 17:00 se dav dal do pohybu směrem k ubytovně Sport, tam na něj čeká asi stovka místních Romů. V postupu se pochodujícím pokouší zabránit policie. U továrny Velveta poblíž nádraží policie přehradila ulici zaparkovanými dodávkami, dav se jí podařilo uzavřít z obou stran. Část pochodujících, především dívky a děti, už ale z obklíčení propustila. Z davu policisté vyvedli jednotlivce, které prověřují v policejních autech. Podle krajské policejní mluvčí Jarmily Hrubešové je už pět lidí předvedených na policejní služebně.

Při cestě davu městem došlo už i k potyčkám s policií, lidé se pokoušeli prorazit kordon přehrazující ulici. Když čelo davu narazí na policisty, zadní část okamžitě reaguje a hledá cestu některou z vedlejších ulic. Ozývají se i rány vybuchujících dělbuchů.

Pochodující vede skupina několika desítek mladých lidí, podle vzhledu příznivců extremistických skupin. Většinu ale tvoří místní obyvatelé. Situaci z výšky monitoruje i policejní vrtulník. Počet pochodujících je přibližně stejný jako v pátek, kdy místní k ubytovně vyrazili po povolené demonstraci na náměstí. Tehdy se policie dav podařilo zastavit a lidé se rozešli.

Před ubytovnou Sport se už po 16:00 začali shromažďovat Romové. Sešlo se jich podle odhadů něco přes stovku a navzájem se halasně ujišťovali, že se případnému útoku neonacistů ubrání. "Může jich tam být až 150, ale takové shromáždění je při podobných akcích poměrně obvyklé," řekla policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Policie ale situaci postupně uklidnila.

klinge ( 4. září 2011 11:27 )

Me bgy zajimalo, Ciganum vypocitaji duchod?Na decka se to uz nevztahuje,cely zivot kradli,hovno delali,tak z ceho ji to stat vypocita?

husqarnowicz ( 4. září 2011 06:23 )

A budou pochodovat stovky lidí stále častěji,časem z nich budou tisíce a desetitisíce. Dokud neodpochodují ti šmejdi někam do pryč.

zemekf ( 4. září 2011 00:29 )

Byli romové, nebyli náckové, byl klid Jsou romové, jsou náckové, není klid Je mi jasné, co si mám myslet.

azorek ( 4. září 2011 00:09 )

Vypadá to,že jsme nedobrovolně stali součástí obřího sociálního experimentu.Pořád nám budou utahovat šrouby a při tom sledovat co všechno vydržíme.Po těchto událostech doufám,že ten papiňák už konečně bouchne a smete to všechno svinstvo někam do...pryč!

azorek ( 3. září 2011 22:34 )

Já to vím,Vy to víte,oni to vědí,všichni to víme kdo jsou ty SV*NĚ,ale napsat to nikdo nesmí.Cenzoři totiž nespí a mažou texty proti hnědkočechům demokracie-nedemokracie.Zatímco hnědky píšou na webu proti bílým vesele dál!!!

Zobrazit celou diskusi