Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Rozvášněný dav pochodoval Rumburkem, měl spadeno na romská obydlí!

Autor: evak, ČTK - 
26. srpna 2011
21:11

Po ulicích Rumburka stále pochoduje zhruba 500 lidí, kteří se snaží provokovat Romy. Dali se dohromady na konci demonstrace. Policie začala dav brzdit a odklánět až po hodině pochodu, to když rozbil plaňkový plot před jedním z domů.

Po chvíli začali těžkooděnci nejaktivnější demonstranty rozhánět a čtyři z nich zatkli. Pochodující přitom chvíli sledoval jen policejní vrtulník. Na demonstraci proti kriminalitě přišlo v Rumburku zhruba 1500 lidí, asi 200 lidí se sešlo v sousedním Varnsdorfu. Fyzické střety v ulicích ale zatím vidět nebyly.

V Rumburku začal mítink v 17:00 a postupně se zde sešlo asi 1500 lidí. Trval jen 17 minut, během kterých nejdříve zkoušeli mluvit politici pořádající ČSSD, kteří sklidili silný pískot, pak se na pódium postavil jeden z původních organizátorů, zastupující sdružení Občanský odpor. Holohlavý a svalnatý muž, vystupující jako Josef Mašín, v emotivním projevu k zaplněnému náměstí vyzýval k umravnění nepřizpůsobivých, za což sklidil značný aplaus.

Policie zatím odmítla přesné počty demonstrujících i zadržených komentovat.
Mašín po projevu opakovaně zdůraznil, že není extremista. Současně přijímal gratulace od holohlavých mladíků, oblečených v tričkách značek, které jsou velmi populární mezi pravicovými radikály.

"Myslím, že po páteční demonstraci nás vezme radnice konečně na vědomí a začne s námi jednat," řekl Mašín. Většinu v publiku ale měli na pohled obyčejní lidé.

Sociální demokraté ohlásili konec mítinku po 17 minutách a po další chvíli rozpačitého čekání se dav nečekaně vydal na neohlášený pochod městem, který nejprve směřoval k takzvanému rumburskému trojúhelníku, což je skupina panelových domů obývaných Romy.

Policie dav zprvu nedoprovázela

Policie dav zpočátku prakticky nedoprovázela a začala stahovat posily až během dalšího průběhu pochodu. To když už měl dav za sebou druhou zastávku pochodu, nízký domek u parku, obývaný také Romy. Protestující jej obklopili, pískali, jeden z holohlavých mužů dokonce hodil do okna pantofel. Z domu ale nikdo nevyšel. Průvod tou dobou stále čítal okolo tisíce lidí, mezi nimiž byl hodně vidět i jeden z mladíků, které v neděli údajně napadli Romové, což zapůsobilo v napjaté situaci jako rozbuška.

Až u třetího domu, u nějž se pomalu slábnoucí dav zastavil, začali policisté jednat. Protestující ještě stihli rozbít plaňkový plot a hodit do okna větev, policie je už ale odkláněla jinudy. Zhruba v 19:15 se ale opět vrátili, na dům začali házet jablka. Těžkooděnci je ale začali vytlačovat a rozhánět, načež zadrželi minimálně čtyři muže. Jedním z nich byl i Michal Němeček, který vystupoval v médiích jako jediný z šesti mužů, které v neděli Romové napadli.

clarocesi ( 10. září 2011 22:12 )

clarocesi: Pane ministře vnitra, není Vám trapné ,že Vaši policisté mlátí slušné lidi, kteří nesouhlasí s tím ,aby byly okrádáni gaunery, zloději a nemakačenky? Nepřipomíná Vám to tak trochu rok 1989 na Národní třídě?Tehdy to byli komunisti, kdo použili sílu proti slušným lidem, dnes jste to Vy!Pane ministře financí nevadí Vám , že v době kdy se všude šetří se rozhazují peníze na podpory lidem, kteří nikdy nepracovali a procovat nebvudou? Vážená vládnoucí garnituro zleva doprava nevadí Vám že se lidé ne vlastní vinou stávají rasisty a sympatizují s extrémními stranami? To není o barvě pleti, ale o skupině nepřizpůsobivých, kteří na nás pokřikují "bílé ***" a mají legraci z toho ,že nějakej blbec chodí do zaměstnání.Že se množí jak krysy a tento stát je živí.Čim víc parchantů tím více příspěvků!Je mi z toho všeho nablití.A jestli toto je rasismus ,tak jsem tedy asi rasista!Ale zase na druhé straně asi ne , protože mi ti ostatní nevadí.

drakoska11 ( 27. srpna 2011 22:12 )

Pracuji, platím daně, platím i ty nejnesmyslnější poplatky,..nedávno mě chytil revizor (měla jsem 2 minuty prošlou SMS jízdenku) ani jsem necekla a zaplatila. Ale proč mám ještě k tomu všemu platit nějakým kůžím líným že se jim nechce dělat??? Je blbost, že pro ně není práce. Je, jen kdyby chtěli ty líné pazoury přiložit k dílu..a ne jen krást!! Já cca před dvěma lety uvěřila, že jeden "takový" chce pracovat a půjčila mu (na smlouvu) své lešení. No, smějte se!! Myslíte, že jsem od té doby viděla jeho..a nebo alespoň své lešení v hodnotě 15 tis.?? Ani jedno ani druhé. Jen jeho partnerka mi řekla: "a co chcete? Jaky penize? Mate přece smluvu?" .. jo, na to jsem zapomněla. Až půjdu příště do sámošky, vezmu si místo peněz smlouvu s panem Horvátem A pak se řekne rasisti!!! Kdyby se objevil u domu, pustila bych psa!!

wojtylak ( 27. srpna 2011 20:43 )

jak řikal Sládek:cikáni nikoliv do plynu nýbrž do práce.

black7011 ( 27. srpna 2011 12:26 )

...ono se už nechce pracovat ani nám bílým

black7011 ( 27. srpna 2011 12:21 )

Rozvášněný dav pochodoval Rumburkem, měl spadeno na romská obydlí! oprava... Rómská obydlí spadla na pochodující dav...

Zobrazit celou diskusi