Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvavý půlměsíc nebo tenký srpeček: Jak vypadalo zatmění v ČR

Autor: NBr, Kjaj - 
4. ledna 2011
14:48

Jak vypadalo částečné zatmění Slunce po celé České republice? Ve Zlíně se  proměnilo v krvavý půlměsíc a třeba v Příboru byl vidět jen tenký srpeček. Takové a ještě jiné zajímavé fotografie nám z různých koutů naší země poslali reportéři Blesku.cz.

Ve Zlíně se rudé Slunce vyhouplo z mraků

Na zatmění Slunce se těšily stovky Zlíňanů. V noci i brzy ráno však vypadala situace téměř beznadějně. Před úkazem se ale přece jen vyjasnilo a Slunce vykouklo na rudě zbarvenou oblohu. „Měli jsme velké štěstí. Počasí pozorování nakonec přálo a mohli jsme pozorovat plnou fázi jen tu a tam přes lehké mraky. V dalekohledu bylo dokonce vidět, že okraj Měsíce je

hrbolatý,“ pochvaloval si amatérský astronom Jiří Vašátko (35) ze Zlínské Hvězdárny. „Měla jsem schované brýle z minulého zatmění. Byla to hezká podívaná přímo ze sídliště Jižní svahy,“ řekla Karla Dokoupilová (42).

Brněnským pozorovatelům nepřálo počasí

I v Brně si nikdo nechtěl částečné zatmění Slunce nechat ujít. I když počasí Brněnským pozorovatelům příliš nepřálo, na jihozápadním bastionu hradu Špilberk připravili brněnští astronomové veřejné pozorování tohoto jevu. Tento zajímavý úkaz však zvědavci mohli sledovat jen chvílemi, když se rozjasnila zamračená obloha. Snímek byl naším repotérem pořízen přes folii z počítačové diskety.

V Brně na hradu Špilberk se zatmění Slunce jen občas podařilo spatřit. Počasí pozorování zkrátka nepřálo. V Brně na hradu Špilberk se zatmění Slunce jen občas podařilo spatřit. Počasí pozorování zkrátka nepřálo. | Ondřej Požár

Video  Částečné zatmění Slunce 4. ledna 2011  - youtube, Blesk
Video se připravuje ...

V Příboře se čekání vyplatilo

Zatmění Slunce bylo v Příboře na Novojičínsku nejzřetelnější mezi 9.a 10. hodinou dopoledne. Bylo krásné mrazivé, ale slunečné počasí. "Po ránu bylo mírně zataženo. Bál jsem se, že přes mraky nebude nic vidět. Pak se ale vyjasnilo a přes černé sklíčko bylo možné sledovat, jak Měsíc ukrajuje Slunce. Mrznul jsem venku přes tři hodiny, bylo mínus 10 stupňů Celsia, ale vyplatilo se to," svěřil se Pavel Kocián (66) z Příbora.

V Příboře se čekání na zatmění Slunce vyplatilo. I přes velký mráz byla jasná obloha. V Příboře se čekání na zatmění Slunce vyplatilo. I přes velký mráz byla jasná obloha. | Marie Machková

Na Ještědu byl perfektní výhled

Kdo se vydal sledovat zatmění Slunce až na vrcholek samotného Ještedu, nelitoval. Ze začátku mohly pozorovatele odradit husté mraky, ale asi po půlhodině čekání se setmělo, mraky ustoupily a slunce se vyhouplo na oblohu jako maličký, ale zato otrý srpeček. Lidem se tam naskytl krásný pohled, na který jen tak nezapomenou.Zážitek si z toho odnesou i španělští turisté, kteří si na pozorování zatmění Slunce z vrcholků Ještědu přivstali.

Na zatmění na Ještědu se kutečně čekat vyplatilo. Na zatmění na Ještědu se kutečně čekat vyplatilo. | David Malík

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi