Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zatmění slunce v Asii: Drak pohltil ohnivý kotouč!

Autor: ČTK, jos - 
22. července 2009
10:40

FOTOGALERIE: Nejdelší úplné zatmění Slunce v 21. století ponořilo v noci na středu do tmy velkou část Asie a vyvolalo živý zájem milionů lidí v Číně, Indii a dalších asijských státech! Podívejte se na krásné fotografie!

Podle astrofyziků mohly zatmění vidět potenciálně dvě miliardy lidí, což je rekord v dějinách lidstva. Slunce bylo úplně zakryto Měsícem šest minut a 39 sekund v málo obydlené zóně Pacifiku, což je rekord, který bude překonán nejdříve v roce 2132.

Na krásné fotky ze zatmění se podívejte ZDE!

Miliony lidí se ale v obavě před zatměním zavřely doma. Především v Indii je svíral strach založený na hinduistické mytologii a široce rozšířených pověrách. Podle jedné z nich zatmění vznikne, když Slunce spolkne dračí démon, zatímco jiná tvrdí, že neviditelné sluneční paprsky během zatmění mohou uškodit nenarozeným dětem. Ženy, které měly plánován porod císařským řezem na tento den, si operaci nechaly odložit.


K zatmění dochází v době, kdy Měsíc zakryje Slunce a na Zemi dopadne měsíční stín. Moment, kdy se na planetě za dne úplně setmí, však netrvá dlouho, maximálně 7,5 minuty. Toto zatmění bylo nejdelší od 11. července 1991, kdy Měsíc úplně zakryl Slunce na šest minut a 53 vteřin v jevu viditelném od Havaje po Jižní Ameriku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi