Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze se propadl tunel Blanka a zasypal dělníka

Autor: hto, ČTK, Šimon Hradní, jak - 
7. července 2010
18:00

Aktualizováno: Je to skandál! Stavební firmě Metrostav, která v hlavním městě staví tunelový komplex Blanka, se včera opět propadla čerstvě proražená část tunelu. A to už potřetí! Báňský úřad pozastavil ražbu tunelu.

Až do doby než nebude zpracován nový geologický průzkum, Český báňksý úřad zakázal další ražbu tunelu Blanka. Primátor Prahy Pavel Bém oznámil, že kvůli propadu podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Záchrana zasypaného dělníka Záchrana zasypaného dělníka | Repro TV Nova

Co se stalo?

Primátor Prahy Pavel Bém oznámil, že kvůli propadu podá trestní oznámení na neznámého pachatele.

Sesunutá hlína dokonce zavalila bagristu! Sice vyvázl bez zranění, ale pod tunami horniny musel vydržet šest hodin v kabině svého stroje! Proč se stavba propadla a kdo za to může, šetří Český báňský úřad.

Včera asi v půl jedné v noci se u ministerstva kultury v Praze 6 propadl kus parkoviště a parku kvůli ražbě tunelu Blanka. Vznikl kráter široký asi 20 metrů a dlouhý přes 35 metrů. „Nadloží tunelu ztratilo stabilitu a a propadlo se. Při mimořádné události nebyl nikdo zraněn,“ sdělil Blesku mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Opozice: Chceme personální změny!

Magistrát chce od Metrostavu zprávu o tom, co se stalo, do dvou dnů. Reakci primátora Pavla Béma se Blesku sehnat nepodařilo, protože je na zahraniční dovolené a má vypnutý telefon. Bezpečnost při stavbě tunelu už delší dobu kritizuje pražská opozice.

„Ukázalo se, že tunel Blanka je opravdu jeden velký propadák. Je třeba, aby se na vyšetření nehody povolali experti ze zahraničí, protože ti čeští na to podle všeho nestačí. Zároveň vyzveme pražskou radu, aby udělala personální změny ve vedení stavby,“ řekla Blesku opoziční zastupitelkyně Petra Kolínská ( SZ).

Problémy kolem tunelu Blanka

■ V květnu a říjnu 2008 se ve Stromovce propadla nově ražená část tunelu. Podle Metrostavu jde o naprosto odlišné případy, včera se však stalo to samé, jen o několik kilometrů dál.

■ Na stavbu si už dříve stěžovali hlavně obyvatelé Letné, kteří se v souvislosti s budováním tunelu obávali vznikajících trhlin v domech. Někde kvůli tomu dokonce museli pracovníci Metrostavu vyztužit domy kovovými vzpěrami.

■ Část tunelu budoval Metrostav bez stavebního povolení. V dubnu 2009 Městský soud v Praze stavební povolení na část tunelu Blanka mezi Špejcharem a Holešovičkami »v rozsahu technologických sítí a podzemních garáží Letná« zrušil, přesto se Blanka stavěla dál.

siroky11 ( 7. července 2010 23:01 )

Taky jsem si říkal, co je to dnes za "odborníky". Každý kdo má do pr.ele díru je inženýr a houby tomu rozumí. Za komunistů se stavělo metro a ani jsem neslyšel, že by se to takto propadalo, jako těm dnešním takyodborníkům!!!

siroky11 ( 7. července 2010 22:59 )

Ten tunel se jmenuje ta Blanka a už od samého počátku výstavby toho Blanka, jde o lidské životy a to by v tom byl čert, že by to jednou nedopadlo!

kofila ( 7. července 2010 08:35 )

djaba ( 6. července 2010 21:09 )

Zdá se , že by ražení toho tunelu pomohla novátorská metoda sovětských soudruhů .Kdyby se tehdy takhle razilo metro , tak by byla čtvrtka Prahy propadlá.Kde asi udělali soudruzi z ODS chybu ?

komentator ( 6. července 2010 15:29 )

Odéesáci znovu prokázali, že na ně v tunelování nikdo nemá. Jak se asi dodržují technické normy a bezpečnostní standardy, když tunel Blanka je samá havárie.? A nikdy nic se nevyšetří. Není načase provést hloubkový technický a finanční audit? Vždyť projekt stojí nekřesťanské peníze. Je velké štěstí, že metro v silně zastavěné části Prahy bylo postaveno ještě za komoušů. Kdyby stavba metra byla v péči modré radnice a ministerstva dopravy vedeného odéesáky, to by to dopadlo....

Zobrazit celou diskusi