Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hyundai: Boj o přesčasy a vánoční odměny!

Zaměstnanci na linkách bojují proti přesčasům
Zaměstnanci na linkách bojují proti přesčasům  (Autor: Marie Machková)
Autor: mach - 
3. prosince 2009
22:04

Dělníci v Hyundaii stávkovali! Co jim vadí? Přesčasy, nedostupnost vánočních odměn a prý také šikana.

Ve středu se tak na hodinu zastavily stroje na montáži a hrozí, že podobné protesty budou pokračovat. Podle informací Blesku už o den dříve odešli od linky pracovníci svařovny. Přestože nejde o odborářské akce, sdružení protesty podporuje!

„Za branou Hyundaie v Nošovicích je úplně jiný svět. Tady neplatí zákoník práce ani kolektivní dohody,“ prohlásil odborář Zdeněk Ševčík. Lidem prý nejvíc vadí, že musí zůstávat v práci o dvě hodiny déle. Mnohdy se o přesčasech dozvědí, až když ráno nastoupí na směnu. „Ani přestávky se nám nezapočítávají. Lidé jsou půl dne v těžkých pracovních botách a jsou vyčerpaní,“ dodal Ševčík, který pracuje na lakovně. Dělníci navíc tvrdí, že přesčasy jsou vyvolány uměle. Výrobní linky jedou pomaleji, než mají. „Kolikrát máme ráno prostoje a pak musíme dělat do večera,“ potvrdil odborář.

Zaměstnanci na linkách bojují proti přesčasům Zaměstnanci na linkách bojují proti přesčasům | Marie Machková

 

Zaměstnanci automobilky také kritizují, nedostupnost vánočních odměn. „V plné výši na ně dosáhne maximálně deset lidí z jedné haly. A na montáži nás je 500,“ tvrdil jeden z dělníků. Když se na vánoční odměny před časem Blesk ptal, komentovalo to vedení firmy takto: „Roční bonus se bude pohybovat v rozmezí 0 až 100 % základního platu zaměstnance, jeho výška bude rozdílná na základě hodnocení.“

Terčem kritiky lidí jsou i pracovní podmínky. Zakázané jsou telefony. Na toaletu mohou zaměstnanci jen o desetiminutové přestávce. „Pro pět set lidí je tu jen sedm záchodů! Jedna paní to nezvládla, u pásu se pomočila a stala se terčem posměchu. Za zmáčknutí tlačítka na zastavení pásu totiž vedení rozdává vytýkací dopisy,“ tvrdí Ševčík. Blesk se snažil získat vyjádření vedení společnosti. Přišla ale pouze tisková zpráva, ve které stálo sdělení, že o situaci jednají.

jakarte ( 12. prosince 2009 22:28 )

Bohuzel tezka doba vyzaduje bolestiva opatreni.Oni maji odvahu je udelat.

jorges ( 12. prosince 2009 21:10 )

Budeme vděční pokud se k nám budou chovat jako k lidem v civilizované evropské zemi a ne jako v severní Korei .

gogo ( 8. prosince 2009 14:02 )

Boj jen tak, jen "na oko". Jako se každý rok děje např. v MB Škodovce. Je to jen divadélko pro dělníky aby odborářští bosové, kteří jsou vlastně velmi dobře placení přisluhovači majitelů fabrik vykázali nějakou činnost. Ale ve skutečnosti se koza ani nenažere a Hyundai zůstane celý a může se tomu jen smát....

kozelch ( 4. prosince 2009 15:53 )

I kdež, málokterý podnikatel vstává ve 4:15, u snídaně koukne na net a jede 50 Km do práce na šestou. Pracuju v automobilovém průmyslu a tyhle manýry znám. To co předvádějí nošovické odbory je pouze pokus upevnit si pozici ke kolektivnímu vyjednávání. Všeobecně nejlepší mzdy v průmyslu jsou v Automotivu a podle ŠA jede prakticky celé odvětví v ČR, tak to odbory v Hyundai zkouší taky. @ a ty těžké pracovní boty, ve kterých trpí zbídačený proletariát na fotce jsou LUPOSky se všema atestama za 2500 Kč.

sakra ( 4. prosince 2009 10:54 )

Podnikatel?

Zobrazit celou diskusi