„Zdravím všechny zaměstnance, je třeba rychle jednat. Zaměstnavatel nepřistoupil na naše požadavky, chce potrestat zaměstnance, kteří zastavili výrobu. Prosím o největší podporu v podpisech na formulářích. Pokud se spojíme teď, už nás nikdo nikdy nerozdělí. Už jen pro podpoření dobré věci a ukončení tyranie ve fi rmě,“ napsal podle serveru Aktuálně. cz ve čtvrtek pozdě večer šéf odborů Radek Kuchař.

Firma jeho slova nechtěla před včerejším odpoledním jednáním komentovat. Mluvčí automobilky Petr Vaněk však potvrdil, že fi rma zruší přesčasy s výjimkou jedné pracovní soboty. „Nemůžeme rezignovat na náš výrobní plán, ten je zásadní. Proto byl navržen dobrovolný přesčas v sobotu 19. prosince s tím, že by se udělaly dvě směny,“ řekl Vaněk. Zaměstnancům, kteří odpracují sobotní směnu, nabídla fi rma bonus 400 korun.

Odbory ale nadšené nejsou. „Myslí si, že si lidi koupí nějakým čtyřstovkovým bonusem, jídlem za 25 korun a dopravou, kterou používá tak 30 procent lidí, ostatní jezdí auty, a těm nic nedají, není to podivné,“ uvedl na stránkách odborů další jejich zástupce Zdeněk Ševčík. Odboráři kromě zrušení přesčasů požadují, aby dělníkům za ně fi rma vyplatila odměnu, a to ve výši 5000 korun každému za celý letošní rok. Na to vedení zatím nepřistoupilo.