Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mateřská školka na Národním divadle?

Mladí čeští architekti Martin Prokš a Marek Přikryl získali první místo v soutěži Architect Award 2009 v kategorii studie
Mladí čeští architekti Martin Prokš a Marek Přikryl získali první místo v soutěži Architect Award 2009 v kategorii studie  (Autor: Foto – ABF)
Autor: hoř - 
24. září 2009
05:00

Najít v centru Prahy volnou parcelu pro stavbu nové mateřské školy je prakticky nemožné! Jako jedno z možných řešení se nabízejí prázdné a nevyužité střechy pražských domů.

Tak uvažovali mladí architekti Martin Prokš a Marek Přikryl. Ale jejich školka přímo na střeše Národního divadla?! I když to zní bláznivě, za tento návrh získali první cenu v soutěži Architect Award 2009.

„Školka na tomto místě může sloužit zaměstnancům Národního divadla a i všem obyvatelům blízkého okolí,“ vyjádřili se ke svému kontroverznímu projektu autoři Martin Prokš a Marek Přikryl s tím, že školka je sestavena výhradně z kontejnerů.

Podle autorů se pokusí atrium dětem částečně nahradit chybějící zahradu s hřištěm Podle autorů se pokusí atrium dětem částečně nahradit chybějící zahradu s hřištěm | Foto – ABF

„Předpokládáme 20 dětí v jedné třídě. Školka se uzavírá před hlučným okolím a atrium se snaží alespoň částečně nahradit chybějící plnohodnotnou zahradu s hřištěm,“ dodávají mladí architekti.

Projekt má prý samé plusy: Jedinečné místo, dobrá dostupnost a především doposud nevyužitá plocha. Autoři ale zapomněli na jeden malý problém, projekt nebude asi nikdy realizován...!

koma ( 26. září 2009 02:37 )

Gratulujeme oběma studentům za předložený projekt,který původně přihlásili do soutěže pořádané firmou KOMA MODULAR CONSTRUCTION pod názvem "Modulární mateřská škola". Tento návrh byl oceněn Zvláštní cenou. Modulární mateřské školy jsou ve vyspělých státech velice populární, protože řeší svoji flexibilitou nedostatek volných míst ve školce. V případě, že problém nedostatku volných míst v daném místě pomine, tak se modulární mateřská škola jednoduše rozebere a přemístí na místo, kde tento problém přetrvává. To, že se nejedná o "Čunkovy kontejnery" ale o plnoprávnou metodu stavění se snaží firma KOMA MODULAR CONSTRUCTION propagovat jak pravidelným pořádáním architektonických soutěží pro studenty, tak přednáškami na veletrzích či publikací. Modulární stavby jsou rychlé, cca o 30% levnější než standardní výstavba, přemístitelné a splňují všechny hygienické, tepelně izolační, statické, zvukové izolační a protipožární vlastnosti.

Zobrazit celou diskusi