Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní úředník Hala: Oslava za 750 tisíc byla charita pro děti

Michal Hala
Michal Hala  (Autor: ČTK)
Autor: rvs - 
30. července 2009
15:42

Vytáčky a nekonečné mlžení - to je jediná odpověď výkonného ředitele Ředitelství silnic a dálnic Michala Haly na otázku, kdo vlastně financoval velkolepou oslavu jeho 30. narozenin za 750 000 Kč!

Nákladná oslava vyvolala velký zájem médií a opakovaná obvinění z korupce a ze střetu zájmů Halu nepříjemně zaskočily. Michal Hala totiž stojí za rozdělováním státních zakázek za miliardy a je možné, že vybrané firmy se panu řediteli rády za jeho volbu štědře odvděčí. Hala ale jakákoliv obvinění odmítá a tvrdí, že narozeninovou párty platili 'jeho přátelé', kteří za své peníze vůbec nic nechtějí.

Ani ve středečním rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu nebyl pan ředitel schopen říct, kdo oslavu platil, ani přesvědčivě dokázat, že peníze nepocházely od stavebních firem, bojujících o miliardové státní zakázky.

Michal Hala vedle nekonečného mlžení a vykrucování dokonce přišel s novou verzí! 19. června se podle něj v pražské Občanské plovárně za 750 000 neuskutečnila oslava narozenin, ale charitativní akce, jen tak mimochodem pořádaná ve stejné době, kdy měl narozeniny!

Jak Michal Hala mlžil o oslavě

(opis rozhovoru pro Radiožurnál)

Oslava za 750 tisíc byla charita pro nemocné děti.

"Tak já bych chtěl nejdříve odmítnout, že šlo o oslavu. Já tady shodou okolností mám tu pozvánku, můžete se na ni klidně podívat a tam se o oslavě narozenin nedočtete vůbec nic. Já bych chtěl říct, že v podstatě jsem chtěl využít těch svých narozenin, které bych jinak považoval v podstatě za trapnou záležitost, protože je to jakási náhradní plnoletost, někdy, kdy snad podruhé končí puberta, chtěl využít k charitativní akci a chtěl jsem uspořádat svůj koncert, kde jsem chtěl prezentovat svou tvorbu, a tím skutečným a hlavním záměrem byla ta charitativní akce..." (Přitom v týdeníku Ekonom tvrdil, že šlo narozeninovou oslavu)

Sponzoři jsou rodina!

"Nebudou za to chtít nic. Já chápu, že někomu jsou pojmy jako přátelství, rodina už dneska zcela vzdálené, ale já nevím – když vám někdo doma uvaří, co za to chce?"

Jména sponzorů neřeknu!

"Já jsem přijal závazek mlčenlivosti, který je podchycen smluvně, a já, jako mimo jiné právník, musím dodržovat smlouvy. (…) Oni prostě nechtějí dávat na odiv, že si tu záležitost můžou dovolit. A navíc by to vůči nim bylo nefér. Protože celá ostatní sbírka byla anonymní a já bych nechtěl, aby tito lidé, kteří mi s tím pomohli a dopředu tu záležitost nějakým způsobem deklarovali, byli vůči těm ostatním nějak diskriminováni. (…) Určitě nechci, aby ti lidé se dostali do nějakého veřejného zájmu, do sledování, a do toho, aby jim v této atmosféře domovního důvěrnictví někdo prohodil kámen oknem, to bych nechtěl".

Proč by měli lidé Halovi věřit, že nešlo o korupci?

"A proč by mi to měli nevěřit?"

Kolik beru? Neřeknu!

"To je věc, která spadá pod ochranu osobních údajů a nebudu se k ní vyjadřovat. Krom toho se to dá celkem jednoduše spočítat. (…) I když se to dá jednoduše spočítat, tak mám právo se k tomu nevyjadřovat."

S oslavami je konec

"Podobná oslava už nebude, popřemýšlím si o tom v klidu a myslím si, že jakékoliv gratulace už budu přijímat s takovým hodně zvláštním výrazem ve tváři."

karel128 ( 1. srpna 2009 07:56 )

politici zdůvodňovali přemrštěné platy ve státní správě, i SVÉ..,že musejí být velice dobře zaplaceni, aby nemuseli korumpovat a být zkorumpovaní.., proto i ručí svým majetkem..! Tak spravedlnosti /státní zástupci, soudci/ máte plno práce, můžete začít jet na plné obrátky. Nebo jste ze stejného těsta..???

zirafa ( 31. července 2009 09:41 )

máš pravdu, ale v tom vzteku mi státní zaměstnanec a politik splynuli v jedno - stejná pakáž! čímž se tím nechci dotknout "obyčejných" státních zaměstnanců .....

derek ( 31. července 2009 02:36 )

české silnice jsou nejdražší v Evropě . A to jsme rozlohou malej stát. Za co u nás stavíme 1 km za to je v Německu 12 km čím to asi bude? Hlavně ministr dopravy je arci vocas prej máme moderní a nepředražené dalnice nevim kdo ho nominoval do vlády , ale ten je tam tak kompetentní jak kuchař u lekářské chirurgické operace . A naše dalnice jsou nemoderní povrchy zastaralé a předražené. Tak zavřete už tu svini Halu a přihodte řebička a Slamečku ke Slamečkovi snad jen Slovák se vždycky pozná ..... a nemyslim to v dobrem

anka ( 30. července 2009 22:25 )

proboha.....v cem vyrostli jeho rodice....jaci jsou jeho rodice? co delali za minuleho rezimu......Nasledky komunistickeho pusobeni u nas poneseme skrz nekolik generaci....

drobek ( 30. července 2009 22:23 )

ten vypelichaný mrzák vypadá na 50,možná hůř

Zobrazit celou diskusi