Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemědělci v sedmi krajích blokují dopravu

Autor: ČTK, pal, op, zb - 
29. června 2009
11:41

Dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích začali v pondělí ráno blokovat zemědělci s auty a traktory. Nejvíce jich je na D1 na Vysočině. V místech protestů se vytvořily dopravní zácpy. Šéf Agrární komory Jan Veleba už dostává telefonické výhrůžky!

Zemědělci blokádou upozorňují na nízké výkupní ceny mléka, kvůli kterým jsou nuceni vybíjet krávy. ČTK to řekla mluvčí Agrární komory Eugenie Línková. Šéf Agrární komory Jan Veleba dostává telefonáty, které vyhrožují celé jeho rodině, informovala o tom internetová verze MF DNES.

Na Vysočině demonstrují farmáři na sjezdech z D1 směrem na Jihlavu, Velký Beranov a Humpolec. Vyjelo zde na 400 traktorů a nákladních aut. U Plzně blokují zemědělská nákladní auta dopravu k dálnici D5 u Ejpovic. Na silnici mezi dálnicí a Plzní se v obou směrech vytvořila dlouhá zácpa.

Po zhruba 40 minutách zemědělci umožnili uvízlým řidičům projet. Na přivaděči ovšem zůstali a dál ho blokovali. Policisté tak odkláněli dopravu. Zemědělci protestovali i na druhém konci Plzně a to na výpadovce z města směrem na Karlovy Vary. Od hypermarketu Globus až do 3 km vzdáleného Chotíková jezdilo krokem asi 50 jejich aut. V obou směrech se tak utvořily asi kilometrové kolony.

 

Přímo v Brně si zemědělci na dálnici D1 vjet s těžkou technikou netroufli. Pomalu jedoucími traktory, nákladními a osobními auty se dvě hodiny snažili blokovat výjezd a sjezd z D1 v Řípské ulici.

Jeli směrem k letišti, za exitem Brno-Slatina se technika otočila a jela zpět směrem do města. Na místě se sice kvůli tomu tvořily kolony, ovšem ty rychle „rozpustila“ policie a semafory.

Na dálnici D1 si mezi křižovatky s D2 a s Vídeňskou ulicí troufla jen protestující osobní auta. Mezi exity na 194. až 196.km se proto v obou směrech tvořily kolony. V nich se chvílemi troubilo ostošest. I na dálnici ale dopravu hlídaly policejní hlídky a motorky.

Zemědělci protestují i na silnici E55 v jižních Čechách či na komunikacích v Olomouckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Kolem 50 traktorů a dalších zemědělských vozidel vyjelo v pondělí po 09:00 na silnice na Rychnovsku a Náchodsku.

Cena mléka se v Česku pohybuje kolem šesti korun za litr, před rokem to bylo přes devět korun. Letos tak zemědělci za mléko utrží o 4,5 miliardy méně než loni. Podle agrárníků by navíc letos v zemědělství a navazujících oborech mohly ze 40.000 zaměstnanců až 2000 lidí přijít o práci.

demiro ( 29. června 2009 17:16 )

a neotravuje veřejnost, ty traktory a techniku zabavit a sešrotovat.

i626 ( 29. června 2009 16:56 )

..se někde nesešlo 10 lidí s holou hlavou a vlajkou. Už by je rozhánělo 50 těžkooděnců. Ale pokud jde o hloupý bandasky v traktorech, tak ti můžou všechno. Porušují zákony, dělají obyčejným lidem naschvály a policajti jenom přihlíží a ještě je chrání. Jak je tohle vůbec možný? To stačí aby se sešla dostatečně velká, hlučná a primitivní skupina a může úplně všechno? Když budu mít prošlej fáč v lékárničce nebo pojedu ve městě 60 tak dostanu pokutu, trestný body a nikdo se se mnou mazat nebude. Je mi z téhle republiky a policajtů obvzlášť nablití.

gogo ( 29. června 2009 15:59 )

Máme svobodu ? Máme ! Tak co se tady čertíte ? Zemědělci protestují úplně stejně jako zemědělci v západoevropských zemích ! Je nám západní Evropa vzorem ! Je ! Tak k čemu ty nářky ? Jen naši zemědělci od těch západoevropských nedostávají příliš dotací protože státní kasa je prázdná ... Kdo z vás, kteří je kritizujete by šel podnikat do zemědělství ? Nikdo ! Zemědělec neví jaká bude zima, zda mu nevymrzne ozim, jaké bude léto, zda mu neuschne řepa, jaká bude po sklizni poptávka po jeho výpěstcích poptávka a v jakých cenách. A přesto do toho jde ! A riskuje ! Ač jsem z města, před zemědělci smekám !!!

gevi ( 29. června 2009 15:33 )

když si vyděrači berou rukojmí. Když to vidím v akčním filmu říkám si: Chce to odstřelovače a tu palici mu ustřelit. Zemědělci si berou jako rukojmí nás, kteří jim v žádném případě nemůžeme pomoci a kteří za jejich problémy nemůžeme. Zablokování silnic a dálnic v době začínajících dovolených a v době povodní považuji za obvzlášť opovrženíhodné vydírání. Nevím kolik dnes získali příznivců pro svou věc, ale já mezi nimi určitě nejsem.

lipno ( 29. června 2009 11:57 )

Co dělá policie - vaří jim kafe a čaj? Tohle udělat já, tak se nedoplatím! HRDINOVÉ! (Ještě že nemám auto)

Zobrazit celou diskusi