Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kroupy jako vejce zabíjely zvěř!

Autor: Martin Budík - 
10. června 2009
19:58

Kroupy o velikosti slepičích vajec dopadly v noci na středu na několik vesnic u Znojma. Vrstva nakupeného ledu místy dosahovala výšky až čtvrt metru.

„Byl to hukot, jako kdyby se blížil vlak,“ řekla Blesku starostka Strachotic Eva Vaculová (52). Krupobití tam začalo čtvrt hodiny po půlnoci. „Ještě ráno byly ty kroupy velké jako holubí vejce. V té době už tady přitom ležely několik hodin,“ doplnila starostka.

Mezi obce, které byly zasaženy nejvíc, patří i sousední Krhovice a Derflice. „Je to tady jak po výbuchu. Všude je binec. Celé dopoledne za mnou lidé chodili kvůli pojistkám,“ popsal dění v Krhovicích starosta Martin Major (41). V okolí obce lidé nacházejí kroupami utlučené zajíce a srny. „Kdyby to někdo chytil do hlavy, tak je po něm,“ konstatoval Martin Major.

Zemědělskou firmu HMH připravily kroupy o veškerou úrodu. „Přišli jsme o 11 hektarů papriky, 4,5 hektaru zelí a 42 hektarů brambor,“ upřesnil ztráty šéf HMH Radek Pelech (39). „V půli července propustím všech 15 zaměstnanců, nebudu pro ně mít práci,“ dodal Pelech.

Živly ale škodily i jinde. V Dyjákovičkách vítr utrhl plechovou střechu rodinného domu, v Krhovicích vrstva tajících krup ucpala kanalizační vpusti a voda zaplavila sklepy domů. Zasahovat museli hasiči i v Chvalovicích.

gogo ( 10. června 2009 21:51 )

Tak jsme se podivili a teď by jste mohli napsat jak velké byly ty kroupy doopravdy... Víte jak jsou velká slepičí vejce ??? Kdyby kroupa o velikosti slepičího vejce dopadla na dům, proletěla by až do sklepa !!!

Zobrazit celou diskusi